Tullverket

Standardtulldeklaration vid export (UNU)

Enligt standardförfarandet för export ska du först lämna en tulldeklaration och sedan anmäla din vara till export på ett exporttullkontor så att Tullverket kan godkänna exporten.

Skicka in deklarationen

Din standardtulldeklaration skickar du in till Tullverket med det digitala meddelandet UNU.

Anmäl varorna på exporttullkontoret

Du anmäler sen din vara till export (begär klarering), genom att visa upp tulldeklarationens tull-id på ditt exporttullkontor.

Exporttullkontoret är det tullkontor i Sverige som ansvarar för den plats där du som exportör är etablerad eller där din vara packas och lastas för exporten. Din vara ska finnas tillgänglig för kontroll och du ska även kunna visa upp eventuella tillstånd och licenser om det krävs sådana för din vara.

När Tullverket har godkänt deklarationen och frigjort din vara för export får du också ett huvudreferensnummer, MRN (Master Reference Number).

Exportföljedokument

Du behöver också ett exportföljedokument, EAD (Export Accompanying Document), vilket innehåller MRN och visar att Tullverket har godkänt tulldeklarationen och frigjort varan för export. Du får exportföljedokumentet av exporttullkontoret. Exportföljedokumentet ska sedan visas upp på det utförseltullkontor där varan lämnar EU:s tullområde.

Deklarationshandledning UNU

Här hittar du en handledning för hur du fyller i en standardtulldeklaration i UNU-meddelandet.

Ta hjälp av deklarationshandledningen för att fylla i en standardtulldeklaration UNU.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)