Tullverket

Börja importera

Det är mycket att tänka på om du vill börja importera varor från länder utanför EU. Här får du reda på hur processen ser ut, hur du får tillgång till våra e‑tjänster, vad du behöver tänka på och hur du ansöker om olika tillstånd som krävs för att börja importera.

Tullverkets e‑tjänster

En bra hjälp när du ska importera och exportera är att ha tillgång till våra e‑tjänster. Med e‑tjänsterna kan du till exempel ansöka om olika tillstånd, hitta uppgifter för din momsredovisning, ändra uppgifter om ditt företag eller lämna tulldeklarationer.

Tullverkets e‑tjänster.

Få tillgång till våra e‑tjänster.

Få koll på de olika stegen

Det finns många steg i processen att börja importera. En del kan du göra själv, men ibland behöver du ta hjälp av Tullverket eller andra myndigheter. Mycket beror på vad det är för vara du vill importera. Här kan du se en sammanfattning av vad som är viktigt att du får koll på i början av processen. Behöver du hjälp kan du ringa oss på 0771-520 520.

Räkna med tull och moms

Att importera en vara kostar mer än bara priset på själva varan. Både tullavgift och moms tillkommer. Du som har ett momsregistrerat företag betalar moms till Skatteverket och du som har ett icke momsregistrerat företag betalar moms direkt till Tullverket.

Tullavgiften beräknas utifrån en varas tullvärde och tullsats. Tullvärdet är varans pris plus frakt- och försäkringskostnader (inklusive kostnader för lastning, lossning och hantering) fram till EU:s gräns. Tullsatsen beror på vilken varukod varan har. Varukoden får du fram genom att klassificera varan.

Läs om tull och andra avgifter.

Bestäm varukod för din vara – klassificera varan

Att bestämma rätt varukod för en viss vara är att klassificera varan. Alla varor har specifika varukoder som ligger till grund för bland annat tullsats, avgifter, bestämmelser och statistik. Därför är det viktigt att klassificeringen blir rätt. Du kan själv göra en klassificering i söksystemet Tulltaxan. Om du har svårt att göra klassificeringen kan du ringa oss på telefonnummer 0771-520 520.

Läs om klassificering.

Öppna Tulltaxan.

Registrera dig som importör – ansök om Eori-nummer

För att få handla med varor med länder utanför EU måste ditt företag finns med i EU:s register över ekonomiska aktörer Eori (Economic Operator Registration and Identification) och ha ett Eori-nummer. Du ansöker om ett Eori-nummer här på tullverket.se. Det är kostnadsfritt och de flesta ansökningarna hanteras inom en timme.

Läs mer och ansök om Eori-nummer.

Ansök om tillstånd hos Tullverket

För att få importera varor kan du behöva vissa tillstånd. Det finns många olika typer av tillstånd att söka, men när du precis ska börja importera finns det några tillstånd som är extra viktiga att fundera över om du kan komma att behöva. Detta gäller framför allt om du planerar att ha en mer regelbunden import.

Om du vill se alla tillstånd som går att söka, se listan över samtliga tillstånd.

Ansök om tillstånd från andra myndigheter

Du kan behöva tillstånd eller licenser från andra myndigheter beroende på vilken vara du vill importera. Du behöver till exempel kontakta Läkemedelsverket för handel med hälsokostprodukter, Skatteverket för handel med alkohol och tobak och Jordbruksverket för handel med färsk frukt och grönsaker. Tänk på att kontrollera det här innan du sätter igång, eftersom det kan vara helt förbjudet att handla med vissa varor utan rätt tillstånd.

Läs om vad som gäller för varor med importrestriktioner.

Läs om vad som gäller för olika vanliga importvaror.

Lämna en tulldeklaration – berätta för oss vad du vill importera

När du har tagit reda på villkoren för din vara och räknat ut dina avgifter är du väl förberedd. När du får besked att varan är här så är det dags att deklarera När du importerar en vara ska du alltid lämna en tulldeklaration till Tullverket. I tulldeklarationen uppger du vilka varor du importerar, vilka värden varorna har och vilka avgifter du ska betala. Du kan deklarera elektroniskt (med Tullverkets internetdeklaration TID), via en systemlösning eller på blankett. Du kan göra jobbet själv eller anlita ett ombud som gör det. Det viktiga är att det görs. Ofta kan den som transporterar dina varor även agera som ombud och hjälpa till med att göra din tulldeklaration.

Läs mer om att deklarera varor vid import.

Läs mer om hur du deklarerar digitalt.

Underlag till importdeklaration – styrkande handlingar

Styrkande handlingar är de handlingar som styrker uppgifter som du lämnar i en tulldeklaration. Du som deklarerar varor som du importerar från ett land utanför EU måste kunna visa upp styrkande handlingar om Tullverket begär det.

Läs mer om styrkande handlingar vid import.

Lär dig mer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om det senaste gällande tullhantering. I nyhetsbrevet kan du exempelvis få tips om vad du ska tänka på när du deklarerar eller klassificerar, hur du räknar ut tullvärde eller hur du kan förbättra din tullhantering. Tullverket erbjuder även kurser och informationsträffar.

Prenumerera på nyhetsbrevet Tullnytt.

Läs mer om och anmäl dig till våra informationsträffar.

Läs mer om våra kurser och informationsträffar.

Köpa varor från ett annat EU-land

Det är i princip fri rörlighet för varor mellan länderna i EU. Du behöver alltså inte lämna någon importdeklaration när du köper en vara från ett land inom EU.

Läs mer om att köpa varor från ett annat EU-land

Ta hjälp av verksamt.se

Flera myndigheter driver tillsammans webbplatsen verksamt.se. Den innehåller samlad information om vad du behöver tänka på när du startar och driver ett företag, och när du vill börja handla med andra länder.

Läs mer om handel med andra länder för ditt företag på verksamt.se.

Se till att ha goda tullrutiner

Att ha goda tullrutiner på ett företag är mycket viktigt. Ta reda på hur du kan planera, kontrollera och följa upp din verksamhet.

Goda tullrutiner – så planerar, kontrollerar och följer du upp din verksamhet

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)