Tullverket

Kosttillskott

När du vill ta med dig kosttillskott till Sverige för privat bruk behöver du först ta reda på vilken typ av vara det klassas som för att veta vilka regler som gäller. Särskilda regler kan gälla och avgifter kan tillkomma.

Köper du ett kosttillskott i ett annat land behöver du vara uppmärksam på och kontrollera om det klassas som ett livsmedel eller ett läkemedel i Sverige. Olika regler gäller beroende på vilken typ av vara det är. Om reglerna för varan inte är uppfyllda kan Tullverket stoppa den från att komma in i landet.

Kosttillskott – ett livsmedel eller ett läkemedel?

Det kan vara svårt att veta om din vara är ett kosttillskott (det vill säga livsmedel) eller ett läkemedel. Ett kosttillskott är ett livsmedel som är tänkt att komplettera normal kost och omfattas av livsmedelslagstiftningen. Om varan påstås förebygga eller behandla sjukdom klassificeras den som läkemedel och då gäller särskilda regler för att beställa eller ta med varan till Sverige.

Du bör noga kontrollera varubeskrivningen på både varan och förpackningen för att vara säker. Om du är osäker på om din produkt är ett kosttillskott eller ett läkemedel kan du kontakta Läkemedelsverket innan du beställer varan.

Livsmedel – Tullverket

Läkemedel – Tullverket

Vad är ett läkemedel? – Läkemedelsverket

Särskilda regler för kosttillskott

Om kosttillskottet innehåller animalier eller växtligheter kan särskilda regler gälla. Kontakta Jordbruksverket om du är osäker på om innehållet i produkten är okej att föra in i Sverige.

Om kosttillskottet klassificeras som ett livsmedel och inte innehåller några animalier eller växtligheter finns det inga särskilda regler för att föra in produkten.

Avgifter vid import av kosttillskott

Köper du kosttillskott från ett annat land kan det tillkomma avgifter i form av tull, moms och eventuellt andra skatter.

Kosttillskott från ett annat EU-land

Köper du kosttillskott från ett annat EU-land behöver du inte betala tull, moms eller andra skatter.

Kosttillskott från ett land utanför EU

Beställer du kosttillskottet på nätet från ett land utanför EU betalar du alltid moms och i vissa fall både tull och moms.

Handla kosttillskott på nätet

Köper du kosttillskottet på din resa från ett land utanför EU behöver du i vissa fall inte betala några avgifter. Samma regler gäller som för andra varor du tar med dig hem från resan.

Allmänt om att handla i ett annat land

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)