Tullverket

Kosttillskott

Här kan du läsa om vilka särskilda regler som gäller när du tar med dig kosttillskott till Sverige för privat bruk.

Reglerna för att ta med sig kosttillskott är olika beroende på om du tar med dig kosttillskott från ett land inom EU eller utanför EU.

Kosttillskott eller läkemedel?

Ett kosttillskott är ett livsmedel som är tänkt att komplettera normal kost. Kosttillskott omfattas av livsmedelslagstiftningen.

Det kan vara svårt att veta om din vara är ett kosttillskott (det vill säga livsmedel) eller ett läkemedel. Om en vara påstås förebygga eller behandla sjukdom klassificeras den som läkemedel. Om en vara är ett läkemedel gäller andra regler än för ett kosttillskott. Du bör noga kontrollera varubeskrivningen på både varan och förpackningen för att vara säker.

Om du är osäker på om din produkt är ett kosttillskott  eller ett läkemedel kan du kontakta Läkemedelsverket innan du beställer varan.

Kosttillskott från ett land inom EU

Du som köper kosttillskott i ett annat EU-land behöver inte betala tull, moms och eventuellt andra skatter för kosttillskottet.

Kosttillskott från ett land utanför EU

När du köper varor, till exempel kosttillskott, från ett land utanför EU ska du normalt betala tull, moms och eventuellt andra skatter. Tullavgiften varierar beroende på varans sammansättning och från vilket land varan kommer. I Tulltaxan kan du hitta tullsatsen för din vara.

Läs mer om kosttillskott hos Livsmedelsverket .

Reglerna är olika beroende på om du transporterar kosttillskott själv eller om du skickar dem med paket eller en transportfirma. Läs mer om de olika reglerna och se vad som gäller för just dig.

Handla kosttillskott på nätet

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering