Tullverket

Ta emot en gåva som skickats från ett företag eller webbutik

För en gåva som skickas från ett företag utanför EU tillkommer importavgifter. Har du beställt en gåva på nätet räknas den inte som en gåva i tullen.

Har du fått en gåva från ett företag?

För att inte betala tull och moms för en gåva behöver Tullverkets krav för vad som är en gåva vara uppfyllda. Ett av de kraven är att en gåva bara kan skickas från en privatperson till en annan privatperson. Skickar ett företag en gåva till dig ska du alltid betala moms, om varans värde är mer än 1 800 kronor kan du även behöva betala tull.

Har du beställt en gåva som skickats direkt till mottagaren?

När du handlar på nätet och varan skickas från ett land utanför EU direkt till mottagaren räknas det aldrig som en gåva eftersom avsändaren är ett företag. Om du näthandlar och skickar gåvan direkt till mottagaren räknas gåvan som en vara och mottagaren ska betala avgifter. Mottagaren betalar moms oavsett varans värde, om varans värde är mer än 1 800 kronor kan även tull tillkomma.

Läs mer om vad som gäller för gåvor på sidan Ta emot en gåva från ett land utanför EU.

Kalle i Jönköping vill beställa en vas från Kina för att skicka direkt hem till sin faster i Borås till hennes födelsedag. Även om vasen är en gåva från Kalle till fastern räknas den inte som en gåva i tullen. På grund av att avsändaren är ett företag som skickar vasen direkt till fastern, blir det en vanlig förtullning med importavgifter.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)