Tullverket

Registrering som tullombud

För att du ska kunna agera som tullombud måste du registrera ditt företag hos Tullverket. Registrering som TVOMB sker en gång per juridisk person.

Tillståndskoder: TVOMB

Grundkrav för att du ska kunna registrera ditt företag som tullombud

Anmälan ska skickas in i original med post till Tullverket

Vad innebär det att vara tullombud?

Att vara ombud innebär att du lämnar en tulldeklaration i en annan persons namn. Du måste dock ha en fullmakt från din kund för att få agera i dennes namn. Det går att lämna både import- och exportdeklarationer som ombud, och ett ombud kan även ta på sig betalningsskyldigheten för importavgifterna.

För att kunna lämna deklarationer som ombud måste du vara registrerad som ombud i Tullverkets nationella kundregister. För att bli det behöver du skicka in en anmälan om registrering. Det kostar inget att anmäla om registreringen och den gäller tills vidare.

Vid export ska du lämna elektroniska deklarationer till oss. Vid import kan du använda både elektroniska deklarationer och blankettdeklarationer. Det går också bra att lämna deklarationer både enligt normalförfarandet och enligt förenklade förfaranden.

Trots att det är du som ombud som utfärdar tulldeklarationen är det alltid importören respektive exportören som är ansvarig för att uppgifterna i deklarationen är korrekta. Det är därför viktigt att du informerar din kund om vad du har deklarerat.

Två typer av ombudskap: direkt och indirekt

Direkt ombudskap är den vanligaste formen av ombud. Det betyder att du lämnar deklarationen i din kunds namn, och själv står som ombud i tulldeklarationen.

Indirekt ombudskap innebär att du lämnar deklarationen i ditt eget namn men för en annans räkning. Det blir du själv som står som deklarant. Vid import står du dessutom som gäldenär, vilket kräver att du har tullkredit.

Registrera dig som tullombud

Fyll i och skriv ut följande blankett i det format som passar dig:

Anmälan om registrering som tullombud Pdf, 86.3 kB.

Skriv under och skicka blanketten till:

Tullverket
Box 27311
102 54 Stockholm

Läs mer om hur Tullverket behandlar blanketter när du lämnar en ansökan.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)