Tullverket

Sandra, tillståndshandläggare (uppbördsavdelning)

Som tillståndshandläggare hanterar ansökningar från företag som söker olika typer av tillstånd.

Vad innebär ditt arbete?

– Vi tillståndshandläggare tar emot och hanterar ansökningar från företag som ansöker om olika tillstånd. Det kan gälla ansökningar om nya tillstånd eller ändringar av befintliga tillstånd. När det gäller nya tillstånd gör jag en utredning av företaget. Jag tittar på kriterier i lagstiftningen och ser om företaget uppfyller de kriterierna. Ibland behöver jag kontakta företaget för att få svar på fler frågor än de som finns med i ansökan. Jag arbetar samtidigt med flera olika typer av ärenden där det handlar om olika typer av tillstånd. Ibland går en handläggning snabbt, på några timmar. Ibland tar det flera veckor att göra utredningen.

Jag skulle vilja säga att noggrannhet och servicekänsla är viktiga egenskaper för att kunna utföra mitt jobb. Man behöver också vara bra på att samarbeta eftersom mitt jobb innebär mycket kontakt med andra kollegor på både min och andra avdelningar.

Varför sökte du till Tullverket?

– Jag hade hört att det var en bra arbetsplats, och denna tjänst lät intressant eftersom den innebär mycket kontakt med företag och det känns som om man verkligen gör skillnad. Tidigare har jag jobbat inom speditionsbranschen så det knöt också an till mina erfarenheter därifrån. Men det var ändå nytt och utmanande, det är bland annat min första statliga tjänst.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Jag gillar variationen, jag gör korta och långa utredningar. Alla företag ser ju också olika ut och det gäller att tänka sig in i deras situation. I mitt arbete diskuterar jag mycket med kollegor, vilket är kul. Det finns alltid någon att fråga om man undrar eller behöver hjälp med något. Sen är det utmanande eftersom det alltid dyker upp nya hinder i utredningarna. Det gäller att vara på tårna!

Vad har du för bakgrund?

– Innan jag kom till Tullverket arbetade jag som speditör i sju år. Innan dess läste jag en universitetsutbildning i internationell ekonomi. Jag läste hela utbildningen i Australien och jag har haft stor nytta av engelskan i mitt jobb, bland annat i kontakter med EU-kommissionen.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Uppdateringar med anledning av Tullverkets nya organisation 2021

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)