Tullverket

Niklas, hundförare (kontrollavdelning)

Som hundförare letar Niklas och hans tjänstehund efter narkotika och vapen vid Sveriges gränser.

Fotograf Mette Ottosson

Fotograf Mette Ottosson

Vad innebär ditt arbete?

– Mitt arbete innebär att jag, min tjänstehund och mina kollegor letar efter bland annat narkotika och vapen vid olika gränsövergångar till Sverige. Men det vi stöter på är väldigt varierande, man måste var snabbtänkt och flexibel. Alltifrån djursmuggling till lastpallar med narkotika. När arbetspasset börjar får man veta var man ska vara och var man ska göra, men det kan skifta snabbt beroende på vad som händer. Det kan innebära att man vinkar in rätt bil på bron, söker med hunden, skruvar fram det som är gömt, håller förhör och skriver brottsrapporteringen. Givetvis tillsammans med kollegorna.

Varför sökte du till Tullverket?

– Eftersom jag har ett gediget hundintresse var det naturligt att söka en hundförartjänst när den öppningen kom, det blir en extra dimension till arbetet.

Vad gjorde du innan du kom till Tullverket?

– Jag arbetade som mekaniker och deltidsbrandman när jag sökte till Tullverket. Så det kändes som en spännande och utvecklande utmaning.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det bästa med att arbeta på Tullverket är just att arbetet är så omväxlande. Både vad gäller arbetstider och arbetsställe som till exempel på flygplatsen där vi arbetar uniformerat, eller på tågen där vi ofta arbetar civilt. Eller att man står ute med hunden bland resenärer eller fordon och man får se när han får upp vittring på narkotika. Det är en riktig pulshöjning man får när man jagar ifatt rätt objekt! 

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Uppdateringar med anledning av Tullverkets nya organisation 2021

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)