Tullverket

Pressmeddelanden

Här har vi samlat de senaste pressmeddelanden som publicerats i Tullverkets pressrum hos Via TT.

Du kan läsa hela pressmeddelandet hos Via TT genom att klicka på länkarna. I Tullverkets pressrum hos Via TT finns också äldre pressmeddelanden.

Tullverkets pressrum (Via TT)

 • 2024-04-11

  Kraftig ökning av stoppad alkohol som köpts på nätet

  Svenskarna beställer hem alltmer alkohol via webbutiker eftersom det har blivit dyrt att själv frakta hem varorna från utlandet. Men många vet inte att de då också måste betala svensk alkoholskatt. Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen. Förra året stoppades sju gånger så mycket alkohol som beställts från utländska webbutiker jämfört med året innan.

 • 2024-04-04

  Ökad risk för smuggling när båtsäsongen startar

  Inför båtsäsongen gör Tullverket en insats i småbåtshamnar utmed Skånes kust. Syftet är att förebygga och förhindra smuggling. Tullverkets personal besöker båtklubbar för att informera om tecken på misstänkt smuggling och hur man ska agera. Under våren och sommaren kommer ett sextiotal småbåtshamnar att få besök av tullpersonal.

 • 2024-03-06

  Gängkriminella lockar alltfler unga att bli paketmålvakter

  Tullverket ser en oroande utveckling med alltfler ungdomar och unga vuxna som lockas in i grov kriminalitet. Utredarna på myndighetens kriminalavdelning slår nu larm om en lavin av unga så kallade paketmålvakter runt om i Sverige. Rekryteringen sker till stor del via de sociala medieplattformarna Snapchat och Tiktok. En 16-årig pojke som lockats av gangsterkulturen gick med på att ta emot ett paket med två kilo amfetamin. Han står nu inför rätta anklagad för grov narkotikasmuggling. En 18-åring som tog emot ett paket med två skarpa vapen dömdes nyligen till 1,5 års fängelse.

 • 2024-02-28

  Tullverket behöver halv miljard extra

  Eskalerande organiserad brottslighet, ny lagstiftning, ökad beredskap och ett enormt handelsflöde. För att möta samhällsutvecklingen behöver Tullverket ytterligare 471 miljoner nästa år. Det framgår av det budgetunderlag som Tullverkets lämnar till regeringen idag.

 • 2024-02-14

  Narkotikabeslag utan historiskt motstycke - över 11 ton stoppades 2023

  Förra året beslagtog Tullverket över 11 000 kilo narkotika. Det är mer än dubbelt så mycket som året innan då 5 200 kilo beslagtogs. Framför allt är det mängden cannabis, amfetamin och kokain som skjuter i höjden. Antalet mycket stora beslag, på över 100 kilo, var fyra gånger fler 2023 jämfört med föregående år. Det visar Tullverkets beslagsstatistik som även finns tillgänglig på lokal och regional nivå.

 • 2024-02-09

  Tullverket upptäcker mer importfel

  Tullverkets efterkontroller av import förra året ledde till att de granskade företagen krävdes på 97 miljoner kronor i tull i efterhand. Det är en ökning med 34 procent jämfört med 2022. Det handlar bland annat om att företagen uppgett för lågt värde på varorna eller att varorna visade sig vara något annat än vad som uppgavs. Under 2024 kommer Tullverkets efterkontroller att inriktas mot nya importörer.

 • 2024-02-07

  Livsfarlig drog smugglades i medicinburkar

  Chauffören i en polsk taxi som precis rullat av färjan i Karlskrona verkade stressad och förvirrad. Tulltjänstemännen blev misstänksamma och tog in bilen för en noggrannare kontroll. I taxiskylten hittades 3 102 falska läkemedelstabletter som innehöll den livsfarliga drogen metonitazen. På onsdagen åtalades den 61-årige mannen för grov narkotikasmuggling.

 • 2024-01-18

  Tullverket beslagtog nästan 70 kilo cannabis vid ödsliga platser i Göteborg

  Genom samverkan med fraktbolaget DHL stoppades nästan 70 kilo cannabis från att komma ut i samhället. En av de misstänkta i ärendet kvitterade sammanlagt ut åtta paket med narkotika. Paketen kördes sedan till ödsliga platser i Göteborgsområdet och hämtades upp av andra misstänkta. Nu misstänks fyra personer i åldrarna 20 till 40 år för grovt narkotikabrott. I går väcktes åtal vid Göteborgs tingsrätt.

 • 2024-01-15

  Tullverket utökar beväpning

  Tullverket har beslutat att den uniformerade personalen som arbetar med kontroller vid landets gränser ska kunna vara beväpnad med tjänstepistol. Det framgår av den redovisning om beväpning och annan skyddsutrustning som Tullverket överlämnar till regeringen idag.

 • 2024-01-12

  Tullverket stoppar allt mer kriminella pengar

  Drygt 93 miljoner kronor. Så mycket stoppades i Tullverkets kontroller förra året. Det är en ökning med 22 miljoner jämfört med 2022. Det handlar ofta om misstänkt penningtvätt men många ärenden leder också till att Kronofogdemyndigheten kan göra distansutmätningar. Tullverket får idag inte bistå vid distansutmätningar och efterfrågar därför utökade befogenheter.

 • 2023-12-20

  Stora mängder olagliga smällare beslagtas – många unga misstänkta

  Hittills i år har Tullverket beslagtagit cirka 43 000 smällare och andra olagliga fyrverkerier och många av dem är så kallade bangers. Mängden är på samma höga nivå som under 2022 och en fördubbling av beslagen jämfört med 2021. Smällarna beställs ofta på nätet från länder där de säljs lagligt. Många av mottagarna är minderåriga.

 • 2023-12-15

  Transportföretag utnyttjas allt mer för storskalig narkotikasmuggling

  Aldrig tidigare har Tullverket gjort så många stora beslag av narkotika i lastbilar och containrar. Hittills i år har 20 enskilda beslag på minst 100 kilo av cannabis, kokain och amfetamin gjorts enbart i lastbilar och containrar. Narkotikans sammanlagda vikt är nästan 6,2 ton, vilket är långt mer än tidigare år. Nu vill Tullverket stärka samarbetet med transportbranschen för att stoppa den storskaliga smugglingen.

 • 2023-12-12

  Hundratusentals kopierade och farliga produkter har stoppats i år

  Tullverket har hittills under 2023 stoppat över sexhundra tusen farliga, kopierade eller felmärkta varor från att komma ut på den svenska marknaden. Det handlar bland annat om skor, leksaker, ljusslingor, barnskotrar, laddare, eltandborstar, gosedjur, fjärrkontroller och solglasögon för barn. Ett företag försökte importera nästan 400 000 produkter som stoppades från att komma in i Sverige.

 • 2023-11-13

  Tonvis med hälsofarlig parfym stoppad av Tullverket

  Hittills i år har Tullverket stoppat flera ton farliga skönhetsprodukter från att komma in på den svenska marknaden. I maj stoppades en sändning från Dubai med 113 olika parfymer som innehöll ämnen som är totalförbjudna inom EU.

 • 2023-11-08

  Tullverket inleder granskning - misstänker fusk med ortopediska produkter

  Import av ortopediska produkter är befriad från tullar. Men Tullverket misstänker nu att vissa företag satt i system att importera andra produkter som ortopediska produkter för att slippa betala tullar. Därför inleder nu Tullverket en granskning av branschen. Om det visar sig att företag har begått medvetna fel så kan det bli aktuellt med brottsanmälan.

 • 2023-11-02

  Kriminellt nätverk avslöjat i norra Sverige

  Tullverkets personal genomförde en kontroll vid tågstationen i Haparanda och stoppade en man som rest med tåget från Örebro. En av Tullverkets narkotikasökhundar visade intresse för mannen. Mannen berättade att han hade en försenad julklapp i sin ryggsäck. I julklappen fann tullinspektören två kilo amfetamin. Det var upprinnelsen till att ett kriminellt nätverk avslöjades i norra Sverige. I Tullverkets utredning framkommer att den som styr nätverket sitter fängslad i Indonesien utom räckhåll för svenska myndigheter. I dag åtalas fem personer i ärendet vid Haparanda tingsrätt.

 • 2023-11-01

  Mycket beslagtagen narkotika i operation vid Norgegränsen

  Narkotika, rattfyllor, farligt avfall och felaktig införsel av varor. Det är bara några exempel på sådant som upptäcktes när Tullverket genomförde en omfattande, riktad operation vid Norgegränsen förra veckan. Tullpersonal från hela landet deltog i operationen och bland annat beslagtogs sammanlagt nästan 100 kilo cannabis.

 • 2023-09-29

  Största narkotikabeslaget någonsin i Värmland

  Över 280 kilo cannabis hittades när Tullverket gjorde en kontroll av en personbil nära norgegränsen i Värmland i veckan. Idag hålls häktningsförhandlingar mot två män som misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott.

 • 2023-08-31

  Över 800 kilo narkotika beslagtogs i stor härva i Stockholmsområdet

  Tullverket har avslöjat en omfattande narkotikahärva med kopplingar till flera platser i Stockholmsområdet och med förgreningar till flera länder. Idag åtalas åtta personer vid Attunda tingsrätt misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling. Omständigheter i utredningen tyder på att brotten har begåtts inom ramen för den organisation som leds av den man som går under epitetet ”kurdiska räven”.

 • 2023-08-28

  Miljontals falska cigaretter gömdes bakom lönnvägg i lastbilstrailer

  Tullinspektörerna upptäckte ett övergivet lastbilssläp i Trelleborgs hamn och beslutade sig för att ta en närmare titt. Nyfikenheten betalade sig. I släpet hittades 7,6 miljoner förfalskade cigaretter. Cigarettbeslaget är det största som Tullverket har gjort på många år. Nu åtalas chauffören för grov smuggling.

 • 2023-07-06

  Narkotikabeslag skjuter i höjden

  Första halvåret i år har Tullverket beslagtagit mer cannabis och kokain än under hela 2022. Beslagen av amfetamin är nästan lika stora som under hela förra året. Sammanlagt handlar det om över 4,5 ton cannabis, kokain och amfetamin under årets första sex månader. Det visar Tullverkets nya statistik som även finns på lokal och regional nivå.

 • 2023-06-20

  Tre unga hanterade militärvapen och narkotika i centrala Malmö

  Tullverkets kriminalavdelning har avslöjat en grupp unga personer som hanterat stora mängder narkotika och förvarat militära vapen samt en termosbomb i en lägenhet i centrala Malmö. Nu åtalas en 18-åring och två 24-åringar för bland annat synnerligen grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

 • 2023-06-08

  Smugglade hundratals kilo narkotika gömt i urgröpta gipsplattor

  Tulltjänstemannen blev misstänksam när chauffören inte kunde redogöra för vad som fanns i lastutrymmet. Under en fördjupad kontroll med hjälp av lastbilsscanner upptäcktes dolda utrymmen i travar med gipsplattor som visade sig innehålla sammanlagt 316 kilo cannabis. På torsdagen åtalades den 53-årige spanska chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

 • 2023-05-26

  Kokainligor jagas i Helsingborgs hamn

  Sedan årsskiftet har Tullverket beslagtagit nästan 870 kilo kokain i Helsingborgs hamn. Det är mer kokain än Tullverket beslagtog i hela landet under hela förra året. Den allvarliga situationen har lett till att Tullverket satt in mycket resurser i jakten på smugglarna. Men hittills har få kunnat gripas och en orsak är säkerhetsbrister i Helsingborgs hamn.

 • 2023-05-17

  Olaglig tobaksfabrik avslöjad i Åmotfors

  I en fastighet i värmländska Åmotfors bedrevs storskalig tillverkning av vattenpipstobak. När Tullverket slog till mot fastigheten i mitten av mars beslagtogs sammanlagt över 800 kilo tobak. Tullverket kunde gripa flera misstänkta och idag åtalas tre personer vid Värmlands tingsrätt.

Läs fler pressmeddelanden

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Teknisk ändring

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)