Tullverket

Hundsmuggling

Hundar är inte en vara som alla andra. Köp aldrig en hund – vare sig i Sverige eller i utlandet – utan att noga kontrollera hundens bakgrund. Att köpa en smuggelhund är straffbart.

Som hundköpare kan du bidra till att stoppa smugglingen av hundar genom att kontrollera deras bakgrund noga. På så sätt bidrar du till att djur inte får lida och att vi inte får smittsamma sjukdomar till Sverige.

Det förekommer att hundar hämtas i länder där priserna är lägre än i Sverige, för att sedan säljas här till ett betydligt högre pris. Smugglingen medför ofta att hundvalparna separeras för tidigt från sin mamma och tvingas utstå långa och tuffa transporter. Dessutom är de sällan vaccinerade och avmaskade och kan därför vara smittade med både rabiesvirus och dvärgbandmask.

Att tänka på när du ska köpa hund

Den som vill köpa en svensk hundvalp ska alltid begära köpehandlingar. I handlingarna ska det framgå var hunden kommer ifrån, vem som säljer den samt att hunden är besiktigad av veterinär, grundvaccinerad och frisk. Man bör också kräva att få besöka modertiken i dess hemmiljö för att försäkra sig om att det rör sig om en svensk uppfödning. Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Rashundar ska levereras med stamtavla.

Den som vill köpa en utlandsfödd importerad hund bör själv skaffa sig kontakten med uppfödaren i utlandet för att försäkra sig om att allt gått rätt till. De svenska rasklubbarna kan vanligen hjälpa till.

Tänk på att det är straffbart att köpa en smuggelhund.

Skaffa hund på ett tryggt sätt (Jordbruksverket)

Smuggling och smittrisker – vem gör vad?

Jordbruksverket sätter upp villkor för att resa med djur. Vissa villkor är redan bestämda av EU gemensamt. Resevillkoren skyddar Sverige mot farliga sjukdomar. Om potentiellt smittfarliga djur upptäcks vid gränsen eller i landet beslutar Jordbruksverket vad som ska göras med djuret.

Tullverket kontrollerar att de som reser med sina djur följer bestämmelserna, och ser till att de djurägare och importörer som bryter mot bestämmelserna lagförs.

Hundar, katter och smådjur (Jordbruksverket)

Tipsa oss!

Tipsa Tullverket om du misstänker smuggling av hundar.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Teknisk ändring

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)