Tullverket

Handla kosttillskott på nätet

Ett kosttillskott är ett livsmedel som är tänkt att komplettera normal kost. Kosttillskott omfattas av livsmedelslagstiftningen och när du köper kosttillskott på nätet gäller olika regler beroende på vad du köper och varifrån varan kommer.

Kosttillskott – ett livsmedel eller ett läkemedel?

Det kan vara svårt att veta om din vara är ett kosttillskott (det vill säga livsmedel) eller ett läkemedel. Ett kosttillskott är ett livsmedel som är tänkt att komplettera normal kost och omfattas av livsmedelslagstiftningen. Om varan påstås förebygga eller behandla sjukdom klassificeras den som läkemedel och då gäller särskilda regler för att beställa eller ta med varan till Sverige.

Du bör noga kontrollera varubeskrivningen på både varan och förpackningen för att vara säker. Om du är osäker på om din produkt är ett kosttillskott eller ett läkemedel kan du kontakta Läkemedelsverket innan du beställer varan.

Livsmedel – Tullverket

Läkemedel – Tullverket

Vad är ett läkemedel? – Läkemedelsverket

Om det visar sig att du har beställt kosttillskott som klassificeras som läkemedel kan Tullverket stoppa din vara från att komma in i landet. Då får du hem ett beslut från oss och i beslutet står det hur du ska gå till väga.

Särskilda regler för kosttillskott

Om kosttillskottet innehåller animalier eller växtligheter kan särskilda regler gälla. Kontakta Jordbruksverket om du är osäker på om innehållet i produkten är okej att föra in i Sverige.

Om kosttillskottet klassificeras som ett livsmedel och inte innehåller några animalier eller växtligheter finns det inga särskilda regler för att föra in produkten.

Avgifter för kosttillskott på nätet

Köper du kosttillskott på nätet från ett annat land kan det tillkomma avgifter i form av tull, moms och eventuellt andra skatter.

Avgifter för kosttillskott från ett EU-land

När du köper kosttillskott på nätet som skickas från ett annat EU-land behöver du inte betala tull, moms och eventuellt andra skatter.

Avgifter för kosttillskott på nätet från ett land utanför EU

När du köper kosttillskott på nätet som skickas från ett land utanför EU ska du betala tull, moms och eventuellt andra skatter. För de flesta kosttillskott betalar du 12,8 procent i tull och 12 procent i moms. Tullavgiften kan variera beroende på vad varan innehåller och vilket land den kommer från.

Om du vill veta vad som gäller för din vara kan du kontakta oss.

Ingår landet i EU?

Om du är osäker på om landet som du ska handla med ingår i EU eller inte kan du se en lista över alla EU-länder eller söka på ett specifikt land på EU:s webbplats.

Landsfakta (EU:s webbplats)

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)