Tullverket

Tullräkningar

Du får en tullräkning när du har importerat en vara och inte betalat avgifterna i samband med att du deklarerade varan. Du kan hantera dina tullräkningar på flera olika sätt beroende på vad ditt företag har för behov.

För att kunna betala dina avgifter via tullräkning istället för i direkt anslutning till importtillfället behöver du ett tillstånd till betalningsanstånd hos Tullverket. När du har beviljats tillståndet registreras du som kredithavare.

Ansök om tillstånd till betalningsanstånd.

I en tullräkning får du besked om

  1. tull-id (unikt nummer för varje varusändning)
  2. det datum då Tullverket har godtagit tulldeklarationen och som ligger till grund för avgifterna  
  3. monetärt tullvärde och eventuell avgiftskod (varje typ av avgift har en egen kod)
  4. belopp för varje sändning (per avgift och totalt).

Hur får du din tullräkning?

Företag som ansöker och beviljas tillstånd till betalningsanstånd blir automatiskt anslutna till e-tjänsten Tullräkning. Med den tjänsten ser och hämtar du tullräkningar som pdf-filer på tullverket.se. Du får ett meddelande när det finns en ny tullräkning att hämta. Du väljer själv om du vill bli meddelad via e-post eller sms. Du kan hämta din tullräkning samma dag som den ställs ut.

Med e-tjänsten Tullräkning kan du också se alla utställda tullräkningar tre år bakåt i tiden. Det underlättar arbetet för dig som arbetar med tullfrågor och leverantörsreskontra. För att få tillgång till e‑tjänsten måste ditt företag ha tillgång till Tullverkets e‑tjänster. När det har det kan företagets behörighetsadministratör ansöka om Tullräkning.

Läs mer om e‑tjänsten Tullräkning.

Andra sätt att få dina tullräkningar:

Betala tullräkningen på olika sätt

Du måste betala tullräkningen så att pengarna är Tullverket tillhanda senast fredagen i den fjärde veckan efter importtillfället. Det innebär att du i snitt har 30 dagar på dig att betala, räknat från importtillfället.

Du som hanterar dina tullräkningar elektroniskt får tullräkningen samma dag som den ställs ut.

Du som tar emot dina tullräkningar på papper får dem cirka tio dagar före förfallodagen eftersom Tullverket normalt skickar ut tullräkningar på måndagen i tredje veckan efter importtillfället. Om du inte har fått en tullräkning bör du kontakta Tullverket.

Betala från utlandet

Du som betalar din tullräkning från utlandet behöver ange det Iban-nummer och den Bic-beteckning som står på tullräkningen.

Iban är en internationell standard för kontonummer som används vid betalningar till och från utlandet för att göra betalningen säkrare och gå snabbare. Ett svenskt Iban-nummer inleds med bokstäverna SE och består av totalt 24 tecken.

Bic är en internationell säkerhetsstandard för att identifiera banker. En Bic-beteckning består av åtta eller elva tecken.

Betala via autogiro

Du kan betala tullräkningen via autogiro. Det är viktigt att du har pengar på kontot senast bankdagen före förfallodagen för att betalningen ska bli betald i tid.

Du som har autogiro får ändå tullräkningar där beloppen du ska betala framgår. Det står också på tullräkningarna att du har autogiro.

Ladda ner blanketten Medgivande till betalning genom autogiro för att ansöka om att betala dina tullräkningar via autogiro. Pdf, 276.8 kB.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)