Börja exportera
Det är mycket att tänka på om du vill börja exportera varor till länder utanför EU. Här får du reda på hur processen ser ut, hur du får tillgång till våra e‑tjänster, vad du behöver tänka på och hur du ansöker om olika tillstånd som krävs för att börja exportera.
Tullverkets e‑tjänster
En bra hjälp när du ska importera och exportera är att ha tillgång till våra e‑tjänster. Med e‑tjänsterna kan du till exempel ansöka om olika tillstånd, hitta uppgifter för din momsredovisning, ändra uppgifter om ditt företag eller lämna tulldeklarationer.
Få koll på de olika stegen
Det finns många steg i processen att börja exportera. En del kan du göra själv, men ibland behöver du ta hjälp av Tullverket eller andra myndigheter. Här kan du se en sammanfattning av vad som är viktigt att du får koll på i början av processen. Behöver du hjälp kan du ringa oss på 0771‑520 520.
Registrera dig som exportör – ansök om Eori-nummer
För att få handla med varor med länder utanför EU måste ditt företag finnas med i EU:s register över ekonomiska aktörer Eori (Economic Operator Registration and Identification) och ha ett Eori-nummer. Du ansöker om ett Eori-nummer här på tullverket.se. Det är kostnadsfritt och de flesta ansökningarna hanteras inom en timme.
Läs mer och ansök om Eori-nummer.
Ansök om tillstånd hos Tullverket
För att få exportera varor kan du behöva vissa tillstånd. Det finns många olika typer av tillstånd att söka, men när du precis ska börja exportera så finns det några tillstånd som är extra viktiga att fundera över om du kan komma att behöva. Detta gäller framförallt om du planerar att ha en mer regelbunden export.
Om du vill se alla tillstånd som går att söka, se listan över samtliga tillstånd.
Ansök om tillstånd från andra myndigheter
Du kan behöva tillstånd eller licenser från andra myndigheter beroende på vilken vara du vill exportera. Du behöver kontakta Naturvårdsverket om du ska föra ut exempelvis kylskåp och frysar, Inspektionen för strategiska produkter eller Polisen om du ska föra ut jaktvapen eller ammunition, eller Riksantikvarieämbetet om det gäller kulturföremål. Tänk på att kontrollera det här innan du sätter igång, eftersom det kan vara helt förbjudet att handla med vissa varor utan rätt tillstånd.
Läs om vad som gäller för varor med exportrestriktioner.
Bestäm varukod för din vara – klassificera varan
Att bestämma rätt varukod för en viss vara är att klassificera varan. Alla varor har specifika varukoder som ligger till grund för bland annat tullsats, avgifter, bestämmelser och statistik. Därför är det viktigt att klassificeringen blir rätt. Du kan själv göra en klassificering i söksystemet Tulltaxan. Om du har svårt att göra klassificeringen kan du ringa oss på telefonnummer 0771-520 520.
Lämna en tulldeklaration – berätta för oss vad du vill exportera
När du har tagit reda på villkoren för din vara är du väl förberedd. När du exporterar en vara ska du alltid lämna en tulldeklaration till Tullverket. I tulldeklarationen uppger du vilka varor du exporterar och vilka värden varorna har. Du kan deklarera digitalt antingen med Tullverkets internetdeklaration TID eller via en systemlösning. Du kan göra jobbet själv eller anlita ett ombud som gör det. Det viktiga är att det görs. Ofta kan den som transporterar dina varor även agera som ombud och hjälpa till med att göra din tulldeklaration.
Läs mer om att deklarera varor vid export.
Läs mer om hur du deklarerar digitalt.
Underlag till exportdeklaration – styrkande handlingar
Samla dokument såsom faktura, exporttillstånd, exportlicens och exportbevis, så kallade styrkande handlingar. Du ska kunna visa upp dina styrkande handlingar om Tullverket begär det. Tänk på att landet som du exporterar till kan ställa andra krav på fakturan och annan dokumentation än den som gäller i Sverige.
Läs mer om styrkande handlingar vid export.
Lär dig mer
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om det senaste gällande tullhantering. I nyhetsbrevet kan du exempelvis få tips om vad du ska tänka på när du deklarerar eller klassificerar, hur du räknar ut tullvärde eller hur du kan förbättra din tullhantering. Tullverket erbjuder även kurser och informationsträffar.
Prenumerera på nyhetsbrevet Tullnytt.
Läs mer om och anmäl dig till våra informationsträffar.
Läs mer om våra kurser och informationsträffar.
Exportera varor till ett annat EU-land
Det är i princip fri rörlighet för varor mellan länderna i EU. Du behöver alltså inte lämna en exportdeklaration när du säljer till ett land inom EU.
Läs mer om att exportera varor till ett annat EU-land.
Ta hjälp av verksamt.se
Flera myndigheter driver tillsammans webbplatsen verksamt.se. Den innehåller samlad information om vad du behöver tänka på när du startar och driver ett företag, och när du vill börja handla med andra länder.
Läs mer om handel med andra länder för ditt företag på verksamt.se.
Sidan uppdaterades:
Vad är ändrat: Språklig justering