Tullverket

Importera livsmedel

Livsmedel är varor som är avsedda att ätas eller drickas av människor. Import av livsmedel omges av många EU-gemensamma regler och det är flera myndigheter i Sverige som tillsammans ansvarar för regelverket.

Som livsmedel räknas både bearbetade och obearbetade varor.

Livsmedel delas ofta upp i två huvudkategorier: animaliska livsmedel och vegetabiliska livsmedel. Animaliska livsmedel är produkter från djurriket, till exempel kött, fisk, mjölk och ägg samt beredningar som innehåller dessa produkter. Övriga livsmedel är vegetabiliska.

Som livsmedel räknas även tuggummi och i vissa fall vatten.

Vilka regler gäller när du importerar livsmedel?

Importverksamhet med livsmedel omges av många EU-gemensamma regler. Anledningen till det omfattande regelverket är främst EU:s syfte att skydda oss EU-medborgare mot såväl prisdumpning som mot sjukdomar och skadedjur. Det är också till för att skydda utrotningshotade djur och växter.

Flera myndigheter, bland annat Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Tullverket, ansvarar tillsammans för regelverket. På webbplatsen verksamt.se finns samlad information från samtliga myndigheter om vad du behöver tänka på när du importerar livsmedel.

Läs myndigheternas samlade information om att importera livsmedel hos verksamt.se.

Läs mer om att importera kött.

Läs mer om att importera ris.

Godkänd vägare av bananer

När du importerar bananer behöver du lämna ett bananvägningsintyg. Bananvägningsintyget ska upprättas av en godkänd vägare. Det är en ekonomisk aktör som har tillstånd att väga färska bananer.

Läs mer om tillstånd till godkänd vägare av bananer.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)