Tullverket

Annika, brottsutredare (tullkriminalavdelning)

Som brottsutredare på tullkriminalavdelningen bedriver Annika utredningsarbete genom att hålla förhör och sammanställa bevisning.

Foto på Annika, brottsutredare

Vad innebär ditt arbete?

Som brottsutredare är det jag som tar över ärendet efter att en kontrollgrupp ute på gränsen har tagit ett beslag och har haft ett första förhör med personen som är misstänkt för brott. Inledningsvis håller jag och en kollega ett mer ingående förhör med personen. När en förundersökningsledare har beslutat om vilka utredningsåtgärder som ska vidtas fortsätter arbetet med att beställa analys av beslaget och till exempel beställa övervakningsfilmer eller innehållet i den misstänktes mobiltelefon. När jag därefter jämför vad som har sagts i de första förhören med svaret från analysen och det nya bevismaterialet kan det bli väldigt intressant när historien och bevisen inte går ihop. Då håller vi ett nytt förhör och delger resultatet och ställer eventuella följdfrågor kring det vi har hittat för att se om vi kan få ett erkännande av brott.

Det känns som ett meningsfullt arbete eftersom jag får bidra till att förhindra inflödet av illegala varor som förs in i landet och att få den som gjort detta lagförd.

Vad är det bästa med ditt arbete?

Det bästa med mitt jobb är att det är omväxlande och att jag får träffa människor i olika situationer. Det gäller att vara flexibel och känna av personen jag har framför mig just där och då. Jag träffar alltifrån brottsmisstänkta, vittnen, anhöriga och representanter från företag.

Den bästa känslan är när jag hittar bevis för det som den misstänkte inledningsvis har nekat till och därefter få ett erkännande. Till exempel när vi har beslagtagit ett postpaket och den misstänkte mottagaren nekar i det första förhöret, men sen hittar jag bevis för att den misstänkte visst har beställt varan. Eller när jag har tittat igenom övervakningsfilm och ser den misstänkte komma gåendes med ”den där väskan”. Det är en bra känsla. Då har mitt utredningsarbete gjort skillnad och bidrar till att det blir påföljder för den som smugglar.

Vad har du för tidigare erfarenheter?

Jag har jobbat i statliga verksamheter i hela mitt yrkesliv. Jag började min karriär på Tullverket ute i en kontrollgrupp, senare blev jag civilanställd inom Polismyndigheten, därefter handläggare på Tingsrätten och nu är jag tillbaka på Tullverket för att jobba på tullkriminalavdelningen. Cirkeln är sluten – nu utreder jag det som jag började min karriär med att beslagta.

Har du möjlighet att utvecklas i ditt jobb?

Innan jag började som brottsutredare jobbade jag i en annan del av tullkrim med administrativa uppgifter kopplat till utredning, beslag, domar och beslut. Men när behovet av fler utredare var stort anmälde jag mitt intresse att få hjälpa till och samtidigt lära mig mer om hur utredningsarbetet går till. Jag blev glad när jag fick chansen att testa den här tjänsten och trivs jättebra med jobbet som brottsutredare på Tullverket. Det är en bra möjlighet att vi kan få testa på olika roller inom avdelningen.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Ny sida

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)