Tullverket

Om du tar emot en ersättningsvara

När du ska exportera en vara för reparation kan du välja att använda det så kallade standardutbytessystemet. Det innebär att du får importera en ersättningsvara i stället för den vara som du har exporterat för reparation.

Huvudregeln är att din ersättningsvara ska ha:

  1. samma varukod som den ersatta varan
  2. samma handelskvalitet
  3. samma tekniska egenskaper som den exporterade varan skulle ha haft om den hade reparerats.

Import i förväg

Inom standardutbytessystemet får du även använda dig av så kallad import i förväg. Det betyder att du kan ta emot en ersättningsvara innan du exporterar den vara som ska repareras. Tänk på att ersättningsvaran ska motsvara den vara du exporterar. Om den exporterade varan till exempel är begagnad före exporten, ska ersättningsvaran också vara begagnad. Undantaget är om du får en ersättningsvara utan att betala något till följd av fabrikationsfel eller garantibyte.

När du gör en import i förväg ska du ställa en säkerhet för tull och andra avgifter. Om du regelbundet exporterar varor för reparation i utbyte mot ersättningsprodukter som du importerar innan motsvarande vara exporteras, kan du ställa en säkerhet för samtliga leveranser under en bestämd period.

Inom två månader från den dag då du gör din importdeklaration för ersättningsprodukterna, måste du göra motsvarande export. I fältet Särskilda upplysningar på tulldeklarationen för export anger du den föregående importens tull-id.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)