Tullverket

Vad är avgiften på min vara?

När du handlar på nätet från ett land utanför EU får du betala vissa avgifter, utöver priset för varan. Olika varor har olika avgifter. På den här sidan förklarar vi vad som gäller.

En av Tullverkets huvuduppgifter är att säkerställa konkurrensneutral handel. När du handlar på nätet från ett land utanför EU får du därför betala vissa avgifter, utöver priset för varan. Olika varor har olika avgifter. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som gäller för just din vara. Du kan alltid kontakta Tullverket i förhand om du vill ta reda på vilken avgift en vara har, men det är oftast transportföretaget, till exempel Postnord, som skickar dig en faktura för avgifterna när paketet har kommit till Sverige.

Det här är de fyra avgifterna som du kan behöva betala

  • tull
  • moms
  • punktskatter
  • transportföretagets avgift (för att de hanterar ditt paket och gör din tulldeklaration).

När du handlar från ett annat EU-land behöver du aldrig betala tull eller moms, men punktskatt kan tillkomma.

Tull

Tullavgifter finns för att priset på olika varor inte ska skilja sig för mycket mellan olika länder och för att EU i vissa fall vill uppmuntra till köp av varor från europeiska företag. Hur mycket du behöver betala i tullavgift beror därför på vilken typ av vara det är, vad den kostar och vilket land den skickas ifrån. Det är viktigt att du tar reda på tullavgiften innan du handlar så att du inte överraskas av att det kostar mer än förväntat.

Bra att tänka på

  • Vissa varor kan vara helt tullfria medan andra kan ha upp till 20 procents tullavgift.
  • Du kan behöva betala tull för varor med ett sammanlagt värde över 1 700 kronor.

Moms

Moms är en skatt som är lätt att glömma bort. Inom EU är den oftast inräknad i det pris du betalar när du gör ditt köp. Men när du handlar utanför EU läggs momsen istället på i efterhand, när varan förs in i Sverige.

När du handlar från vissa e-handelsplattformar betalar du momsen i samband med köpet. I dessa fall betalar du inte moms när varan förs in i Sverige.

Momsen är för de flesta varor 25 procent av den sammanlagda summan av varans pris, fraktkostnad och tullavgift. För livsmedel är momsen 12 procent och för trycksaker, till exempel böcker, är den 6 procent. Du kan läsa mer om vilken momssats de vanligaste varorna har på Skatteverkets webbplats.

Momssats på varor och tjänster – Skatteverket

Punktskatter

För särskilda varor tillkommer en så kallad punktskatt. Det är en slags extra skatt som oftast är till för att minska mängden köp eller konsumtion av den särskilda varan. Alkohol och tobak är ett exempel på en vara som du behöver betala punktskatt på. Du kan läsa mer om varor med punktskatter via länken nedan.

Punktskatt vid import

Transportföretagets avgift

Ditt transportföretag lägger ofta på en avgift för att hantera ditt paket och göra din tulldeklaration. Kontakta ditt transportföretag om du vill veta hur de räknade ut hur mycket de kommer att ta i avgift.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)