Tullverket

Godkänd plats vid export

Om du vill anmäla varor till export från en annan plats än vid ett tullkontor, det vill säga från en plats där varorna lastas för export, ska du ansöka om ett godkännande av en sådan plats.

Vem kan ansöka

För att ansöka om godkänd plats vid export behöver företaget ha ett Eori-nummer samt vara etablerat i EU.

Om ditt företag saknar ett Eori-nummer kan du läsa mer och ansöka om det på sidan Eori.

Så här ansöker du

Ansök genom att fylla i och skriva ut blanketten. En behörig firmatecknare ska skriva under blanketten innan du skickar den i original till Tullverket.

Läs om hur Tullverket behandlar personuppgifter när du lämnar en ansökan.

Godslokalkod

Tullverket tilldelar varje godkänd plats en godslokalkod. Det är en kod som identifierar platsen, och den består av tre bokstäver. Koden ska du ange i tulldeklarationen för att ange platsen där varor ska lastas för export.

Tulldeklarationen

Det finns två olika typer av tulldeklarationer du kan använda när du skickar varorna från en godkänd plats vid export. Antingen kan du använda en standardtulldeklaration eller en förenklad deklaration.

Standardtulldeklaration

Standardtulldeklarationen lämnar du till Tullverket med meddelandet UGE. I deklarationen anger du godslokalkoden för den godkända platsen. Har du blivit beviljad en godslokalkod för flera lastplatser ska du också skriva in adressen till platsen i fält 44.

Läs om standardtulldeklarationer med samtidig anmälan av varorna (UGE)

Förenklad deklaration

En förenklad deklaration lämnar du till Tullverket med meddelandet ALE. I deklarationen anger du godslokalkoden för den godkända platsen. Har du blivit beviljad en godslokalkod för flera lastplatser ska du upprätta en förteckning över de platser som ska omfattas av godslokalkoden.

Läs om förenklade deklarationer vid export (ALE)

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Information om vem som kan ansöka om godkänd plats vid export.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)