Tullverket

Importera ekologiska produkter

När du importerar ekologiska produkter till EU behöver du visa upp ett kontrollintyg (COI-intyg) för Livsmedelverket. Intyget garanterar att dina produkter verkligen är ekologiska.

Kontrollintyg för att importera ekologiska produkter

Olika kontrollorgan i olika länder utfärdar kontrollintyg som garanterar att en viss vara är ekologisk. Du behöver visa upp ett sådant kontrollintyg för varje sändning av ekologiska produkter som du importerar till EU. Kontrollintyget upprättas i Traces.

Bestämmelserna om ekologiska produkter gäller följande varor:

  • levande eller obearbetade jordbruksprodukter
  • bearbetade jordbruksprodukter för livsmedelsändamål
  • foder
  • vegetativt förökningsmaterial och utsäde.

Vilken myndighet gör vad?


Livsmedelsverket ansvarar för tillämpningen av bestämmelserna för ekologiska produkter som är avsedda som livsmedel medan Jordbruksverket ansvarar för foder och andra ekologiska produkter.

Läs mer om ekologiska produkter som livsmedel hos Livsmedelsverket.

Läs mer om övriga ekologiska produkter samt foder hos Jordbruksverket.

Livsmedelsverket kontrollerar intygen vid import men Tullverket ska verifiera att kontrollen är gjord innan förtullning kan ske.

Kontrollintygen verifieras av Livsmedelsverket i det digitala systemet Traces. Detta ska vara klart innan du lämnar din tulldeklaration till Tullverket.

Deklarera ekologiska produkter digitalt

Du som ska importera ekologiska produkter ska först registrera dig i ECAS och sedan i Traces.

Gör dina ärenden i Traces.

Uppmana din leverantör eller exportör att det kontrollorgan som ska utfärda ditt kontrollintyg gör det digitalt i Traces. Kontrollorganet registrerar, ändrar vid behov och godkänner intyget.

Lämna följande uppgifter till Tullverket i importdeklarationen

Dokumentkod

I fält 44, bilagda handlingar, skriver du dokumentkoden C644 om det är en ekologisk produkt (kontrollintyg för ekologiska produkter) och kontrollintygets serienummer. Skriv denna referens oavsett deklarationstyp. Är det inte en ekologisk produkt ska du skriva dokumentkod Y929.

Åtgärdsindikator (Call-me kod)

I importdeklarationen skriver du åtgärdsindikator kod 12 (importrestriktioner, villkoren inte uppfyllda). Detta medför att en tulltjänsteman verifierar intygen i Traces vilket är ett krav för att produkterna ska få säljas som ekologiska.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)