Tullverket

Frågor och svar om att resa med skjutvapen, ljuddämpare och ammunition

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller om in- och utresa med skjutvapen, ljuddämpare och ammunition.

Jag har bjudit in en vän från Tyskland för att jaga älg här i Sverige. Vilka regler gäller då?

Din vän behöver ha ett europeiskt vapenpass för det vapen, ljuddämpare och den ammunition han eller hon tar med sig. Vapenpasset utfärdas av en behörig myndighet i hemlandet. Vännen behöver också i god tid ansöka om införseltillstånd hos Polisen, kontakta den svenska Polisen eller besök deras webbplats för mer information. Din vän måste dessutom alltid anmäla vapnet, ljuddämparen och ammunitionen till Tullverket.

Din vän kan i god tid inför sin resa anmäla vapnet, ljuddämparen och ammunitionen till Tullverket här på vår webb. Om han eller hon anmäler sitt vapen på webben behöver din vän inte anmäla vapnet vid gränspassage. Din vän kan istället välja blå eller grön fil eller gång när han eller hon passerar tullfiltret. Vid en eventuell kontroll ska din vän kunna visa upp anmälaningsnumret som han eller hon fått på sin anmälan.

Anmälan av skjutvapen och ammunition på webben

Om vännen inte anmält på webben kan vännen anmäla när hen åker in i Sverige genom att visa upp sitt vapen, ljuddämpare, ammunition, vapenpass, tillstånd och ett ifyllt exemplar av blanketten Deklaration för skjutvapen och ammunition. Blanketten består av tre likadana sidor. Fyll i alla tre och lämna in den första sidan. Här hittar du blanketten Deklaration för skjutvapen och ammunition Pdf, 233.6 kB..

Vid utresan ska vännen återigen visa upp vapen, ljuddämpare och ammunition, och lämna in sidan två av blanketten. Den tredje och sista sidan av blanketten behåller din vän själv.

Min släkting från Nederländerna vill ta med sin ljuddämpare till Sverige när hon ska jaga här. Vilka regler gäller då?

Medborgare från ett land utanför Norden som är inbjudna till Sverige för att jaga eller delta i skyttetävlingar måste ansöka om ett införseltillstånd för sitt vapen hos polisen. Det krävs inget särskilt tillstånd för att föra in ljuddämparen som hör till vapnet.

Läs mer om Tillfällig införsel av vapen på polisens webbplats här

En vän till mig kommer från Norge och ska jaga. Han vill också jaga med en ljuddämpare, är det ok?

Det går bra. Personer permanent boende i Norge, Danmark och Finland och som där har giltigt innehavstillstånd för vapen behöver inte ansöka om införseltillstånd då de ska besöka Sverige för att jaga eller tävla under en kortare tid än tre månader. Din vän behöver inget särskilt tillstånd för att föra in ljuddämpare som passar de vapen innehavstillståndet gäller för.

Läs mer om Tillfällig införsel av vapen på polisens webbplats här

Jag ska åka till USA och tävla i pistolskytte. Vad behöver jag tänka på?

När du lämnar Sverige ska du anmäla ditt vapen, ljuddämpare och ammunition till Tullverket genom att fylla i en tulldeklaration (enhetsdokument) som du lämnar till en tulltjänsteman vid gränsen. Om du reser tillbaka till Sverige igen ska du fylla i ytterligare en tulldeklaration (enhetsdokument) som du lämnar till en tulltjänsteman vid gränsen.

718.3 Enhetsdokument Pdf, 225.8 kB.

Se hur du fyller i enhetsdokumentet när du ska resa ut från EU med ett skjutvapen

Se hur du fyller i enhetsdokumentet när du ska resa in i EU med ett skjutvapen

Ta kontakt med den amerikanska ambassaden för att ta reda på vilka bestämmelser som gäller i USA.

Jag har gjort en anmälan av mitt skjutvapen. Hur avanmäler jag vapnet?

Du avanmäler ditt vapen via en länk som finns i det bekräftelsemejl som du fick när du anmälde vapnet.

Om du inte har kvar mejlet kommer du att få påminnelser om att avanmäla via e-post. Påminnelserna innehåller samma länk för avanmälan. Du får den första påminnelsen dagen efter att din resa ska vara avslutad och du fortsätter att få dem varje dag ända tills du har avanmält vapnet.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Förtydligande om ljuddämpare.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)