Tullverket

Agnes, strategisk underrättelseanalytiker (underrättelseavdelningen)

Agnes bearbetar och analyserar underrättelseinformation för att göra strategiska och långsiktiga bedömningar för Tullverkets verksamhet. Hennes analytiska sida och att hon brinner för Tullverkets samhällsuppdrag gör att hon trivs bra i rollen som strategisk underrättelseanalytiker.

Vad innebär ditt arbete?

– Som strategisk analytiker på underrättelseavdelningen jobbar jag med att göra underrättelsebedömningar på en övergripande nivå. Jag bearbetar underrättelser och datamängder och annan information för att kunna bedöma hur hot och risker kan påverka Tullverkets verksamhet. Jag jobbar inte med enskilda ärenden utan snarare med den bild som framträder när vi summerar kunskapen vi har fått i olika ärenden. Vi strategiska underrättelseanalytiker jobbar nästan alltid med framåtblickande bedömningar och gör analyser som kan ha betydelse för vad Tullverket kommer att rikta in verksamheten mot framöver. Vi försöker hitta nya fenomen och se mönsteravvikelser, till exempel nya smugglingsmodus eller nya sätt som aktörer använder för att undvika att betala rätt tullavgifter.

Varför sökte du till Tullverket?

– Framförallt för att jag längtade tillbaka till att jobba i en brottsbekämpande verksamhet. Jag brinner mycket för det samhällsuppdraget. Dessutom hade jag hört gott om Tullverket som arbetsgivare.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att jag får vara i en verksamhet som verkligen har betydelse för hur Sverige ska bekämpa internationell brottslighet och att det jobb vi gör utgör en viktig roll i att upprätthålla Sveriges åtagande gentemot EU. En väl fungerande tullmyndighet är viktigt både för Sverige och det vi jobbar gemensamt för inom EU. Dessutom är jag analytiskt lagd och som analytiker får jag göra det jag trivs bäst med arbetsmässigt.

Vad har du för tidigare erfarenheter och utbildning?

– Jag är utbildad kriminolog och har tidigare jobbat på Brottsförebyggande rådet, Rikspolisstyrelsen och även på en kommun och på en Länsstyrelse. Främst har jag jobbat med brottsförebyggande arbete från lite olika perspektiv.

Är det något som förvånade dig när du började på Tullverket?

– En del kan tro att Tullverket är en hierarkisk och kanske lite stelbent organisation med uniformerad personal och en verksamhet som har en lång historia. Men arbetsklimatet är tvärtom väldigt öppet, hjälpsamt och jag upplever att den kunskap som varje enskild medarbetare har värdesätts. Här finns ett stimulerande arbetsklimat och jag känner att min utveckling uppmuntras.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Nytt personporträtt

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)