Tullverket

Maja, tullinspektör (kontrollavdelning)

Som tullinspektör inom gränsskyddet stoppar Maja farliga varor som narkotika och vapen från att komma ut i samhället .

Vad innebär ditt arbete? 

– Jag jobbar i en kontrollgrupp i Malmö. Vi kontrollerar trafikflödet och alla gränspassager. Vi letar efter bland annat alkohol, tobak, narkotika och vapen i lastbilar, tåg, personbilar, containrar och på flygplatsen.

– Min grupp har tillgång till en mobil scanner som kan röntga olika objekt som personbilar, bussar, lastbilar containrar mm. Vi kontrollerar även djurpass, det vill säga att djur har rätt vaccinationer för att komma in i landet och vi kontrollerar också vapenpass, det vill säga att man har tillåtelse att föra ett vapen över gränsen. Varje grupp har också hjälp av ett hundekipage, alltså en hundförare och en sökhund som är ett ovärderligt hjälpmedel för oss i vårt arbete.

Varför sökte du till Tullverket?

– Jag ville ha ett arbete där jag kan göra skillnad och som är meningsfullt. Jag visste inte hur mycket som Tullverket verkligen gör innan jag började, men jag tänkte att det är ett viktigt jobb.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Jag känner att jag bidrar till ett bättre samhälle genom att stoppa farliga varor som narkotika och vapen från att komma ut i samhället och förstöra folks liv. Jakten på att göra beslag är spännande, lite som detektivarbete. Det som inte alla vet om Tullverket är att vi även gör rattfyllerikontroller och det känns också bra att kunna stoppa rattfulla personer att köra vidare  och kan vara en fara för andra. Ingen dag är den andra lik, det är fantastisk variation och det blir aldrig långtråkigt.

– Jag har också fantastiska kollegor som är som min andra familj. Vi är måna om varandra och har bra teamkänsla på ett sätt som jag aldrig upplevt på en annan arbetsplats. Jag älskar verkligen mitt jobb.

Vad har du för tidigare erfarenheter?

– Jag jobbade på kontor innan och hade ett 8 till 5 jobb. Arbetet på Tullverket lockade mig eftersom det är ett rörligt jobb där man jobbar utomhus alla dagar på året, sommar som vinter. Jag har jobbat mycket med människor på olika sätt och med kundservice. Jag har även en teknisk bakgrund och erfarenhet av praktiskt arbete vilket var bra erfarenheter för detta jobb. Jag har också läst en del kriminologi på högskola.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Uppdateringar med anledning av Tullverkets nya organisation 2021

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)