Tullverket

Resa med hund eller katt

När du vill resa med din hund eller katt till Sverige ska du alltid anmäla djuret till Tullverket. Om du inte gör det kan det vara ett brott. Djuret måste också uppfylla Jordbruksverkets krav för in- eller utförsel.

Resa med hund eller katt till Sverige

Du som reser med en hund eller katt till Sverige från ett annat land ska anmäla den till Tullverket. Reser du från ett annat EU-land finns det två sätt att anmäla: på webben eller vid gränsen. Reser du från ett land utanför EU anmäler du djuret vid gränsen.

Ska du ta med din hund eller katt på semesterresa? Även hundar och katter som normalt sett bor i Sverige och reser utomlands under en period ska anmälas till Tullverket innan eller i samband med hemresan.

Resa med hund eller katt från Sverige

Om du ska resa med ett djur från Sverige till ett annat land bör du kolla upp vilka regler som gäller för att föra in djur i det landet. Kontakta det aktuella landets ambassad eller ansvarig myndighet i det land du ska besöka.

Ingen anmälan krävs till Tullverket vid utresa.

Anmäl på webben – välj grön fil eller gång

Du som kommer resande från ett annat EU-land och har med djur med europeiskt sällskapsdjurspass kan göra din anmälan av hund och katt till Tullverket här på webbplatsen innan du passerar gränsen. När du kommer till Sverige kan du välja den gröna gången eller filen i tullfiltret – ”inget att deklarera”. Du ska kunna visa upp ditt anmälningsnummer och djurets EU-pass för sällskapsdjur om en tulltjänsteman ber om det.

Du behöver inte avanmäla din hund eller katt.

Anmäl att du ska resa med din hund eller katt

Anmäl ditt djur vid gränsen – välj röd fil eller gång

Du gör din anmälan genom att välja den röda filen i tullfiltret vid gränspassagen. Där kontaktar du en tulltjänsteman. Detta ska du göra oavsett om du kommer resande till Sverige eller har skickat djuret som fraktgods.

Läs mer om hur du gör på sidan Anmäl dina varor till Tullverket

När ska du anmäla en hund eller katt?


Djur från ett annat EU-land

Djur från ett land utanför EU

Djur från Norge


Anmäla till Tullverket
när du reser till Sverige

Ja, varje gång

Ja, varje gång

Nej. Hund, katt och iller får fritt föras in om djuret är ID-märkt och har ett EU-pass för sällskapsdjur.

Anmäla till Tullverket
när du skickar djur som fraktgods

Ja, varje gång

Ja, varje gång

Ja, varje gång

Anmäla till Tullverket på webben

Ja, för dig som är bosatt
i ett EU-land.

Nej

Nej

Behöver du betala några avgifter?

Nej

Ja, om du ska importera djuret och det ska stanna i Sverige.


Avgifter

Ja, om du ska importera djuret och den ska stanna i Sverige.


Avgifter

Från vilka länder gäller vad?

Gäller från alla EU-länder och för djur som reser från Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Schweiz och Vatikanstaten.

Här skiljer Jordbruksverket på listade och icke listade länder. Hos Jordbruksverket kan du se vilka länder som räknas som vad.Köpa hund eller katt i ett annat EU-land

Om du köper en hund eller en katt i ett annat EU-land och ska ta med det till Sverige behöver du inte betala några avgifter. Du ska däremot alltid anmäla djuret till Tullverket, antingen via webben eller vid gränsen.

Köpa hund eller katt i ett land utanför EU

När du köper, adopterar eller får en hund eller katt som gåva från ett land utanför EU kan du behöva betala tull och moms. Hur mycket du ska betala beror bland annat på hur mycket djuret har kostat i inköp, eller värdet på djuret, och fraktkostnader.

Läs om avgifterna på sidan Allmänt om att handla i ett annat land

Du ska också alltid anmäla din hund eller katt till Tullverket vid gränsen. Undantag gäller för Norge då du bara ska anmäla om värdet överstiger 3 500 kronor.

Jordbruksverket är ansvarig myndighet

Jordbruksverket är den myndighet som är ansvarig för regler om införsel av djur till Sverige och har mer detaljerad information.

Resor och handel med katter mellan länder – Jordbruksverket

Resor och handel med hundar mellan länder – Jordbruksverket

Ska hunden eller katten få ny ägare?

Om hunden eller katten ska byta ägare efter införseln till Sverige, eller om djuret reser helt ensamt som fraktgods, gäller andra krav. Det kan du läsa om på Jordbruksverkets webbplats.

Resor och handel med katter mellan länder – Jordbruksverket

Resor och handel med hundar mellan länder – Jordbruksverket

Hjälp till att stoppa smuggling

Som hundköpare kan du bidra till att stoppa smugglingen av hundar genom att kontrollera deras bakgrund noga. På så sätt bidrar du till att djur inte får lida och att vi inte får smittsamma sjukdomar till Sverige.

Hundsmuggling

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Teknisk ändring

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)