Tullverket

Kemikalieskatt

Från och med den 1 oktober 2020 ska kemikalieskatt på vissa elektronikprodukter betalas även vid distansförsäljning till privatpersoner. Skattebestämmelserna gäller sedan tidigare för företag som yrkesmässigt tillverkar, för in eller importerar skattepliktiga elektronikvaror. Skatten tas ut oavsett varans värde.

Exempel på varor som omfattas av kemikalieskatten är vitvaror som exempelvis kylskåp, mikrovågsugnar och dammsugare. Även varor som datorer, läsplattor, spelkonsoler och datorskärmar är skattepliktiga.

Läs Skatteverkets information om vilka varor som ska beskattas.

Deklarera kemikalieskatten vid import

Om ditt företag är registrerat som godkänd lagerhållare hos Skatteverket ska du ange dokumentkoden 9014 i importdeklarationen och därmed betala skatten direkt till Skatteverket.

Om ditt företag inte är registrerat som godkänd lagerhållare hos Skatteverket ska du betala skatten till Tullverket. För att kunna deklarera skatten ska du ange avgiftskod 395 för kemikalieskatt.

Om du som privatperson importerar för eget bruk av en yrkesmässig säljare ska du från och med den 1 oktober 2020 betala kemikalieskatt. Du anger avgiftskod 395 i tulldeklarationen.

Om en vara enligt lagstiftningen inte omfattas av kemikalieskatt, anges dokumentkod 9015.

Deklarera rätt skatt

Om din vara inte innehåller vissa grupper av flamskyddsmedel kan du göra avdrag på skatten. Avdraget är 50 procent alternativt 90 procent av skattebeloppet beroende på mängden och typ av flamskyddsmedel. Ett intyg som styrker varans innehåll kan utgöra ett underlag för godkännande av avdrag.

När du deklarerar kemikalieskatten till Tullverket har du möjlighet att göra avdrag för skatten direkt i tulldeklarationen. Om du uppfyller kraven i den femte paragrafen anger du dokumentkod 9016 – då reduceras skatten med 50 procent. Om du uppfyller kraven i både den femte och den sjätte paragrafen anger du dokumentkod 9017 – då reduceras skatten med 90 procent.

Läs Skatteverkets information om olika skattesatser.

Läs mer om kemikalieskatten hos Skatteverket.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)