Tullverket

Kemikalieskatt

Från och med den 1 oktober 2020 ska kemikalieskatt på vissa elektronikprodukter betalas även vid distansförsäljning till privatpersoner. Skattebestämmelserna gäller sedan tidigare för företag som yrkesmässigt tillverkar, för in eller importerar skattepliktiga elektronikvaror. Skatten tas ut oavsett varans värde.

Exempel på varor som omfattas av kemikalieskatten är vitvaror som exempelvis kylskåp, mikrovågsugnar och dammsugare. Även varor som datorer, läsplattor, spelkonsoler och datorskärmar är skattepliktiga.

Varor som skatt ska betalas för – Skatteverket

Deklarera kemikalieskatten vid import

Om ditt företag är registrerat som godkänd lagerhållare hos Skatteverket ska du ange dokumentkoden 9014 i importdeklarationen och därmed betala skatten direkt till Skatteverket.

Om ditt företag inte är registrerat som godkänd lagerhållare hos Skatteverket ska du betala skatten till Tullverket. För att kunna deklarera skatten ska du ange avgiftskod 395 för kemikalieskatt.

Om du som privatperson importerar för eget bruk av en yrkesmässig säljare ska du från och med den 1 oktober 2020 betala kemikalieskatt. Du anger avgiftskod 395 i tulldeklarationen.

Om en vara enligt lagstiftningen inte omfattas av kemikalieskatt, anges dokumentkod 9015.

Deklarera rätt skatt

Om din vara inte innehåller vissa grupper av flamskyddsmedel kan du göra avdrag på skatten. Avdraget är 50 procent alternativt 95 procent av skattebeloppet beroende på mängden och typ av flamskyddsmedel. Ett intyg som styrker varans innehåll kan utgöra ett underlag för godkännande av avdrag.

När du deklarerar kemikalieskatten till Tullverket har du möjlighet att göra avdrag för skatten direkt i tulldeklarationen.

Om du uppfyller kraven:

  • i den fjärde paragrafen första stycket anger du koden 9016 – då reduceras skatten med 50 procent
  • i den fjärde paragrafen andra stycket anger du koden 9017 – då reduceras skatten med 95 procent.

Skattesatser och exempel på hur skatten beräknas – Skatteverket

Kemikalieskatt – Skatteverket

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Ny information under "Deklarera rätt skatt".

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)