Utfärda eller upprätta intyg i efterhand
Under vissa förutsättningar finns det möjlighet att utfärda varucertifikat och upprätta deklarationer om ursprung i efterhand. Beroende på typen av intyg finns det olika saker som du behöver ha koll på som importör.
Varucertifikat som utfärdas i efterhand
Varucertifikaten EUR.1, EUR-MED och A.TR. ska normalt utfärdas vid exporttillfället, men kan i undantagsfall utfärdas i efterhand. Generellt finns det inte någon tidsgräns för hur långt i efterhand ett certifikat får utfärdas. Notera dock att för EUR.1-certifikat som utfärdas i enlighet med Pem:s övergångsregler eller den reviderade Pem-konventionen gäller en tidsgräns på två år från dagen för exporten.”
När kan ett certifikat utfärdas i efterhand?
En anledning till att certifikat behöver utfärdas i efterhand kan vara att avsändaren har glömt att utfärda det. Det kan också vara så att alla uppgifter som behövdes för att kunna intyga att varan var en ursprungsvara inte fanns vid exporttillfället.
Ytterligare en anledning till att utfärda i efterhand kan vara att mottagarlandets tullmyndighet inte har kunnat godta det intyg som utfärdades vid exporttillfället på grund av att det innehöll formella felaktigheter. Exempel på sådana felaktigheter är att något av de obligatoriska fälten inte är ifyllda eller att certifikatet inte har stämplats och undertecknats av en behörig myndighet.
Uppgifter att meddela tullmyndigheten
När en exportör ansöker om varucertifikat i efterhand så ska denna meddela tullmyndigheten
- den ort och det datum då varorna exporterades
- anledningen till att certifikatet ska utfärdas i efterhand.
På varucertifikat som utfärdas i efterhand ska exportören skriva texten "UTFÄRDAT I EFTERHAND" (på engelska "ISSUED RETROSPECTIVELY") i fält 7 (för EUR.1-certifikat och EUR-MED-certifikat) eller fält 8 (för A.TR.-certifikat).
Deklarationer om ursprung som upprättas i efterhand
Exportören får även upprätta deklarationer om ursprung på en faktura eller ett annat kommersiellt dokument i efterhand. Enligt de flesta avtal gäller då att deklarationerna om ursprung måste visas upp i importlandet senast två år efter importen.
I avtalen med Japan och Storbritannien finns ingen tidsgräns angiven för när ursprungsförsäkringar som har upprättats i efterhand måste visas upp för tullmyndigheten i importlandet. Här blir i stället den treåriga tidsgränsen för ansökan om återbetalning som finns i EU-lagstiftningen tillämplig.
Sidan uppdaterades:
Vad är ändrat: Tidsgräns för hur långt i efterhand ett certifikat får utfärdas.