Tullverket

Ogiltigförklara en importdeklaration

Om du har deklarerat dina varor till fel tullförfarande eller skickat in en deklaration av misstag behöver du ansöka om att ogiltigförklara deklarationen.

Om varan inte är frigjord

Har du anmält en vara till fel tullförfarande ska du komma ihåg att skicka en ny tulldeklaration. Om det nya tullförfarandet kräver ett tillstånd som du inte har behöver du även ansöka om tillstånd till det nya tullförfarandet.

För fler villkor om ogiltigförklarande innan frigörande se artikel 174 i tullkodexen.

Om varan är frigjord

Har du anmält en vara till fel tullförfarande ska du komma ihåg att skicka en ny tulldeklaration. Om varan redan har hunnit frigöras måste du skicka din ansökan inom 90 dagar från det datum då vi godtog din ursprungliga tulldeklaration.

För fler villkor om ogiltigförklarande efter frigörande se artikel 148 i kompletteringsförordningen.

Ändra en felaktig uppgift

Om du bara behöver ändra en felaktig uppgift i en tulldeklaration ska du inte ansöka om att ogiltigförklara hela deklarationen utan istället lämna in en ansökan om ändring.

Läs mer om hur gör en ändring i en tulldeklaration.

Så här ansöker du om ogiltigförklarande av deklarationer

Deklarationer som har lämnats i det nya importsystemet

Företag – Ansök elektroniskt

Du som deklarerar i det nya importsystemet ansöker om ogiltigförklarande digitalt både för status godtagen och frigjord.

Mer information om hur du går tillväga hittar du här. Pdf, 247.2 kB.

Privatpersoner – Ansök via brev

Du ansöker om att ogiltigförklara en deklaration genom att skicka ett brev till Tullverket där du anger skäl för ogiltigförklarandet. Om en privatperson däremot anlitar ett ombud ansöker ombudet digitalt om ogiltigförklarande.

Deklarationer som har lämnats i det gamla importsystemet

Du ansöker om att ogiltigförklara en deklaration genom att skicka ett brev till Tullverket där du förklarar vad som har hänt.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Ny information om hur du ansöker om olitigförklaring av en deklaration som har lämnats i det nya importsystemet.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)