Tullverket

Tillstånd till godkänd vägare av bananer

När du importerar bananer behöver nettovikten för färska bananer som importeras till unionen kontrolleras. Därför ska du lämna ett bananvägningsintyg vid importen. Bananvägningsintyget ska upprättas av en godkänd vägare. Det är en ekonomisk aktör som har tillstånd att väga färska bananer.

Tillståndskod: AWB

Vem kan få tillstånd?

För att Tullverket ska kunna bevilja ett tillstånd till status som godkänd vägare av bananer ska den som söker tillståndet uppfylla följande villkor:

 

Deklarationer för övergång till fri omsättning av färska bananer ska åtföljas av ett bananvägningsintyg med uppgifter om nettovikten för varje förpackningstyp, och ursprung i den berörda sändningen. Intyget utfärdas av den som har tillstånd till godkänd vägare av bananer.

Vid vägning av bananer ska en vägningsutrustning som är CE-märkt, och har en noggrannhet på minst 0,01 kg, användas.

Tullverket ska informeras senast 24 timmar i förväg och under expeditionstid när en sändning av bananer ska vägas i syfte att upprätta ett bananvägningsintyg.

Så här ansöker du

Du ansöker om tillståndet i EU:s gemensamma tillståndssystem Systemet för tullbeslut, CDS. Det är även där du kommer att få ditt beslut och andra meddelanden från Tullverket om din ansökan.

För att nå Systemet för tullbeslut måste du ha behörighet till e-tjänsterna på tullverket.se. Om ditt företag inte redan har behörighet till e-tjänsterna, så ansök omgående för att ha behörigheten klar när du ska söka tillståndet.

Det finns hjälptexter här på webbplatsen. Det är viktigt att du använder hjälptexterna när du fyller i din ansökan. De innehåller bland annat konkret information om vilka koder du ska ange i vissa fält.

Så här får du behörighet till e-tjänsterna.

Läs mer om Systemet för tullbeslut, hitta hjälptexter och logga in i systemet.

Läs om hur Tullverket behandlar personuppgifter när du lämnar en ansökan.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)