Tullverket

Maria, spanare (tullkriminalavdelning)

Maria jobbar som spanare på Tullverket och kartlägger personer som ägnar sig åt organiserad brottslighet. Hon uppskattar att få vara med i hela processen, från misstanke om smuggling till gripen och till sist lagförd. Att ta egna initiativ, vara flexibel och ha samarbetsförmåga menar Maria är nyckeln till framgång.

Vad innebär ditt arbete?

– Min tjänst som spanare på tullkriminalavdelningen innebär förenklat att jag fungerar som ett vittne som är anställt av Tullverket. Jag kartlägger personer som ingår i den grovt organiserade brottsligheten. I arbetet som spanare är det viktigt att vara där det händer utan att väcka uppmärksamhet. Det är viktigt att kunna anpassa sig till olika miljöer och tempon. Eget initiativ och flexibilitet är viktigt hos varje individ samtidigt som samarbetsförmågan är nyckeln till framgång. Jag arbetar skiftgående tider och som spanare ingår jag tillsammans med min spaningsgrupp i projekt. Projekten leds av Tullverkets förundersökningsledare eller åklagare.

Varför sökte du till Tullverket?

– Under gymnasietiden fick jag upp ögonen för Tullverket, jag tyckte att arbetet som tulltjänsteman verkade spännande och omväxlande. Något som för mig var en extra drivkraft till att söka tjänst var att en dag få arbeta som hundförare. Det målet nådde jag. Jag fick sex väldigt givande år i gränsskyddet tillsammans med min sökhund, innan jag valde att söka tjänsten som spanare.

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Det bästa med mitt jobb är att jag som spanare är med i hela processen, från fattad misstanke om smuggling till att misstänkta grips och lagförs. Projektens tidsspann kan variera från dagar till månader där våra iakttagelser, små som stora, kan spela en viktig roll i slutändan. Utmaningar och ovissheten av vad som kommer att hända gör att jag får använda min kreativa sida för att lösa olika uppgifter – och det driver mig framåt i min roll som spanare.

Vad har du för tidigare erfarenheter?

– Jag hade arbetat flera år med kontroll på Tullverket inom innan jag sökte mig vidare till att bli spanare. Innan jag fick anställning på Tullverket arbetade jag som skyddsvakt och ordningsvakt på ett vaktbolag och innan dess jobbade jag inom hotell och restaurang.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Uppdateringar med anledning av Tullverkets nya organisation 2021

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)