Importera kött
När du ska importera kött till Sverige behöver du bland annat tänka på tillstånd, licenser, registrering, veterinärkontroller och andra myndigheters regler.
Flera myndigheter, bland annat Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Tullverket, ansvarar tillsammans för regelverket kring att importera livsmedel. På webbplatsen verksamt.se finns samlad information från samtliga myndigheter om vad du behöver tänka på när du importerar bland annat kött.
Läs myndigheternas samlade information om att importera livsmedel hos verksamt.se.
Tullavgift
Du ska som regel betala en tullavgift när du importerar kött. För att veta hur mycket du ska betala behöver du veta varukoden för köttet du vill importera och vilket ursprungsland köttet har.
Varukoden tar du reda på genom att klassificera din vara i söksystemet Tulltaxan. Varukoden består av 10 siffror som även styr vilka importbestämmelser som gäller.
Läs anmärkningarna
Det finns många anmärkningar till kapitel 2 om "kött och ätbara slaktbiprodukter" i Tulltaxan. Det är viktigt att du läser dem innan du påbörjar din import. Anmärkningarna definierar till exempel vad som menas med torkat kött, rökt kött och skinka, och hur tullavgiften beräknas om du handlar med blandade köttsorter.
Räkna på värde eller kvantitet
Det finns två sätt att beräkna tullavgiften. Antingen räknar du ut den med utgångspunkt i varans värde (värdetull) eller per kvantitet (vikt eller volym). Det är varukoderna i Tulltaxan som avgör om du ska beräkna avgifterna på värdet eller på kvantiteten. För vissa livsmedel ska du betala både värdetull och tull per kvantitet. Tull per kvantitet betalar du enligt ett belopp som står i Tulltaxan eller enligt en särskild lista över avgifter som är baserade på särskilda tilläggskoder.
Andra avgifter
För vissa livsmedelsvaror kan det tillkomma andra avgifter som du ska betala till oss. Du ser i Tulltaxan om din vara berörs av dessa avgifter och hur mycket du i så fall ska betala.
Sidan uppdaterades:
Vad är ändrat: Språklig justering