Tullverket

Handla läkemedel på nätet

Att köpa mediciner, läkemedelsklassade kosttillskott och bantningsmedel via nätet kan vara smidigt. Men det kan också vara olagligt och hälsofarligt. Därför finns vissa restriktioner och regler som gör det säkrare för dig som vill handla läkemedel på nätet.

Det finns flera apotek i Sverige och EU som erbjuder sina kunder att köpa läkemedel på nätet på ett  säkert sätt. Trots det är det många svenskar som istället köper läkemedel på en illegal marknad.

På den illegala marknaden säljs inte bara äkta varor utan även produkter som kan vara förfalskade, spetsade eller verkningslösa.

  1. Förfalskade: Många läkemedel är skickligt gjorda piratkopior av godkända läkemedel. Som konsument kan du därför inte vara säker på att du får i dig rätt läkemedel eller rätt dos.
  2. Spetsade: Produkter som påstås vara helt naturliga och ofarliga kan innehålla läkemedelssubstanser. Ibland till och med förbjudet och hälsofarligt innehåll.
  3. Verkningslösa: Vissa produkter som säljs på nätet saknar helt en verksam substans och ger dig ingen behandling alls.

Läkemedelsverkets webbplats finns det mer information om hur du kan handla läkemedel säkert på nätet..

Ingår landet i EU?

Om du är osäker på om landet som du ska handla med ingår i EU eller inte kan du se en lista över alla EU-länder eller söka på ett specifikt land på EU:s webbplats.

Landsfakta (EU:s webbplats)

Handla läkemedel från ett annat EES-land

Du får beställa läkemedel från annat land inom EES (EU:s medlemsländer, Island, Liechtenstein och Norge) förutsatt att läkemedlet är

  1. för ditt personliga bruk
  2. godkänt i det andra EES-landet och har införskaffats på ett apotek eller motsvarande i det landet
  3. godkänt och receptfritt i Sverige eller, i fråga om receptbelagda läkemedel, har förskrivits av en behörig förskrivare inom EES.

Däremot får du bara beställa en mängd läkemedel som motsvarar högst en årsförbrukning. Kom ihåg att det är du som ska styrka att förutsättningarna är uppfyllda.

Betala tull och moms när du tar emot läkemedel som postförsändelse

Du som tar emot läkemedel som en postförsändelse från Island, Liechtenstein och Norge kan behöva betala eventuell tull, moms och andra skatter. Om det är en transportfirma som sköter frakten är det transportfirman som gör din tulldeklaration och meddelar dig vilka avgifter som ska betalas.

Det är förbjudet att handla läkemedel från ett land utanför EES-området

Som privatperson får du inte ta emot läkemedel som skickas till dig från ett land utanför EES-området – oavsett typ av läkemedel. Det innebär att du inte kan beställa exempelvis läkemedelsklassade kosttillskott från länder utanför EES.

Det kan krävas tillstånd från Läkemedelsverket

Ett preparat som är klassat som läkemedel i Sverige lyder under svensk lag oavsett om det är klassat som läkemedel eller inte i ett annat land. Det betyder att det kan krävas tillstånd från Läkemedelsverket för att du ska få ta med dig läkemedel till Sverige.

Narkotika är alltid förbjudet

Du får aldrig ta emot narkotikaklassade läkemedel via brev eller paket, oavsett varifrån läkemedlet kommer. Detsamma gäller för vissa dopningsklassade läkemedel.

Ska du använda läkemedel i samband med internationella idrottsevenemang?

Ska läkemedlet användas i samband med större idrottsevenemang gäller andra regler. Vi har sammanställt information om detta på sidan Läkemedel som ska användas vid internationella idrottsevenemang.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)