Tullverket

Beslagsstatistik

Tullverket redovisar vid varje helår statistik över olika beslagtagna varor som till exempel narkotika, alkohol, tobak, dopningsmedel och skjutvapen samt omhändertaganden av till exempel alkohol, tobak och missbruksubstanser. Vi redovisar statistik för hela landet och på lokal nivå.

Statistiken förändras över tid

Tullverkets beslagsstatistik förändras över tid, av olika anledningar. En av anledningarna är att när Tullverket gör ett beslag (av till exempel misstänkt narkotika) registreras varan i Tullverkets system under en känd substans (till exempel amfetamin) eller om den är okänd som till exempel ”pulver” eller ”tabletter”. När vi sedan har gjort en analys i laboratorium kan vi antingen slå fast vilken substansen är, eller ändra det vi först förde in. Det kan också visa sig att substansen är laglig och att beslaget hävs. Då flyttas ett beslag i statistiken från en kolumn till en annan.

Tramadol särredovisas

Preparatet Tramadol särredovisas och ingår inte i posterna för övriga narkotika och narkotiska läkemedel.

Beslagsstatistik 2021

Notera att område väst och nord har ändrats mellan 2020 och 2021. Tidigare ingick delar av Norgegränsen i område väst men från och med 2021 ingår hela Norgegränsen i område nord. Det kan påverka jämförelser mellan 2020 och 2021 i område väst och nord.

Tullverkets beslagsstatistik 2021

Klicka på bilden för att ladda ner och öppna Powerpoint-filen (6 Mb).

Titta på denna Powerpoint-fil i presentationsläge och använd navigationsknapparna för att säkerställa funktionaliteten.

Problem med Powerpoint?

Ladda ner informationen som en pdf-fil (18 Mb) Pdf, 18 MB.

Behöver du hjälp med beslagsstatistiken? Kontakta Tullverkets presstjänst på telefon 0771‑450 590.

Tidigare rapporter

I drogsituationsrapporten kan du läsa om situationen på den svenska narkotikamarknaden, den strategiska bilden av kriminaliteten som ligger bakom narkotikabrottsligheten samt de internationella brottsfenomen som till största delen styr tillgången till droger i Sverige.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Beslagsstatistiken för 2020 är tillagd.

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.
Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.

4000