Tullverket

Reviderade Pem-konventionen

Ursprungsreglerna inom Pan-Euro-Med (Pem) kommer att uppdateras.

Pan-Euro-Med (Pem) är systemet av länder och områden som har frihandelsavtal med varandra och som har ett gemensamt ursprungsprotokoll.

Den 7 december 2023 antog de fördragsslutande parterna inom Pem den reviderade Pem-konventionen. De nya ursprungsreglerna som antogs börjar tillämpas från och med den 1 januari 2025. I avvaktan på att en reviderad konvention skulle träda i kraft har de länder som velat kunnat använda övergångsregler (transitional rules) som är identiska med den reviderade konventionen.

Övergångsbestämmelser under 2025

Alla parter inom Pem kommer inte hinna bli klara med ratificeringen av den reviderade konventionen innan årsskiftet. Enligt EU-kommissionen kommer det finnas två parallella regelverk även under 2025. Detta kommer dock att kräva att övergångsbestämmelser antas först.

Mer information hittar du på EU-kommissionen webbplats.

Ursprungsregler som förändras

Avsikten med det nya avtalet är att förenkla och modernisera ursprungsreglerna inom Pem-området. Bestämmelserna kommer göra det lättare för produkter att dra nytta av handelsförmåner.

Några av de viktigaste förändringarna av ursprungsreglerna enligt det nya avtalet är:

  • Mer liberala bearbetningsregler, bland annat för elektriska maskiner och apparater och textilier.
  • Det införs en mer generös allmän toleransregel på 15 % av vikten för kapitel 2 och kapitel 4–24, förutom för bearbetade fiskeriprodukter enligt kapitel 16. För alla andra varor (förutom kapitel 50–63 för vilka särskilda toleransregler finns) gäller en tolerans på 15 % av värdet.
  • Direkttransportregeln byts ut mot en regel om förbud mot ändringar, vilket bland annat innebär att sändningar kan delas upp i transitländer, förutsatt att varorna är under tullövervakning.
  • Restitutionsförbud gäller endast för kapitel 50–63.
  • Endast EUR.1-certifikat och ursprungsdeklarationer används, inga EUR-MED-certifikat behövs.
  • Giltighetstiden för ursprungsintyg ökar från 4 till 10 månader.

Pem-länder

I tabellen nedan ser du vilka länder, förutom EU, som ingår i Pem.

För att se vilka ursprungsregler som används i olika Pem-länder klickar du på landets namn i tabellen.

 




Albanien

Algeriet

Bosnien-Hercegovina

Egypten

Färöarna

Georgien

Island

Israel

Jordanien

Kosovo

Liechtenstein

Marocko

Moldavien

Montenegro

Nordmakedonien

Norge

Palestina

Schweiz

Serbien

Tunisien

Turkiet

Ukraina



Tabeller underlättar

För att diagonal och full kumulation ska kunna användas måste alla inblandade länder ha avtal med varandra och använda identiska ursprungsregler. För att göra det lättare att ta reda på vilka länder som har avtal med identiska ursprungsregler, och när dessa avtal har börjat gälla. För den reviderade konventionen finns ännu ingen tabell. När den publiceras kommer du hitta den här.

Elektroniska ursprungsbevis

Genom att det inom Pem har tagits fram en rekommendation om användning av elektronisk utfärdade certifikat kan digitala certifikat godkännas. Digitala certifikat kan dock endast utfärdas under särskilda former och förutsättningar. En av förutsättningarna är att den fördragsslutandeparten som utfärdar digitala certifikat har lämnat en notifiering till kommissionen.

Rekommendationen gällande elektronisk utfärdade certifikat hittar du via nedan länk. Via länken kan du också läsa om hur ett certifikat ska se ut.

Rekommendation 1/2023

Länder som skickat in notifiering och som kan utfärda digitala certifikat:

  • Turkiet
  • Norge
  • Marocko
  • Israel

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)