Tullverket

Lediga jobb

Tullverket söker underrättelsehandläggare uppbörd och restriktioner

Vill du arbeta i en myndighet med ett viktigt samhällsuppdrag som bidrar till att skapa ett tryggt och säkert samhälle, samt göra skillnad genom att säkerställa korrekt uppbörd och stoppa inflödet av varor som hotar hälsa, miljö och säkerhet?
Vill du även jobba i en flexibel verksamhet där nytänkande premieras, med högt i tak och nära till besluten? I så fall är Tullverket något för dig.

Tullverkets operativa verksamhet delas in i fyra avdelningar: Kontroll-, Uppbörd-, Tullkriminal- och Underrättelseavdelningen.

Underrättelseavdelningen bedriver underrättelseverksamhet med leveranser till alla delar av Tullverket. Avdelningen delas in i fyra enheter med geografiskt ansvar: Syd, Väst, Öst och Nord och består också av Tullverkets selekteringscenter samt enheten för Strategisk analys och nationell desk.

Verksamheten har som mål att skapa underlag för att fastställa korrekta tullavgifter, mervärdesskatt, andra skatter och avgifter samt att säkerställa att bestämmelser om in- och utförselrestriktioner följs. Endast godkända varor skall passera vår gräns.

Om tjänsten

Som underrättelsehandläggare med inriktningen uppbörd och restriktioner arbetar du framförallt med operativ underrättelse och ansvarar för att information inhämtas, bearbetas, analyseras och delges. Dina rapporter används i huvudsak som grund för Tullverkets eftergranskningar.

Dina underrättelseprodukter presenteras och kommuniceras på ett tydligt och pedagogiskt sätt, såväl skriftligen som muntligen. Mottagare av dina produkter är framförallt Tullverkets kontrollerande verksamheter inom Uppbördsavdelningen och Kontrollavdelningen.

I ditt arbete hanterar du stora mängder information och det är viktigt att göra denna tillgänglig och sökbar. Du bidrar till lösningar som hjälper organisationen att förstå och agera utifrån sin egna data och för att skapa direkt värde. 

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Hantera och driva operativa underrättelseärenden till färdig underrättelseprodukt.
 • Registrera, inhämta, bearbeta, analysera och delge underrättelser i Tullverkets systemstöd.
 • Producera operativa underrättelseprodukter, t.ex. operativa underrättelserapporter och riskprofiler.
 • Sammanställa och kommunicera information i syfte att skapa underlag för prioritering av ärenden.
 • Samverka med andra myndigheter och externa aktörer, såväl nationellt som internationellt.
 • Vara delaktig i utveckling av verksamheten och arbetsmetoder.

I den operativa underrättelseverksamheten finns behov av en välfungerande dialog och nära samarbete mellan handläggare och andra funktioner inom Tullverket.

Verksamheten är mångfasetterad vilket ställer höga krav på flexibilitet. Myndigheten är i ständig utveckling och förändring, vilket påverkar vardagen.

Som medarbetare i Tullverket är det viktigt att du är professionell och arbetar enligt våra värdeord; helhetssyn, ansvarstagande och nytänkande.

Vi söker dig som har:

 • Akademisk utbildning inom t ex ekonomi, samhällsvetenskap, juridik eller annan utbildning som arbetsgivaren bedömer som relevant för tjänsten.
 • God erfarenhet av arbete som handläggare eller analytiker/utredare vid statlig myndighet eller annan erfarenhet vilken arbetsgivaren bedömer som likvärdig.
 • God förmåga att uttrycka dig väl på svenska och engelska i tal och skrift.
 • Mycket goda kunskaper i Officepaketet, särskilt Excel.
 • Svenskt körkort, lägst klass B.
 • Svenskt medborgarskap.

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenhet av att arbeta med och analysera stora datamängder.
 • Erfarenhet av att arbeta med olika datakällor, databashantering och strukturering av data.
 • Tullkunskap; tullprocedur, tullvärde, klassificering, ursprung.
 • Erfarenhet eller utbildning inom underrättelsearbete och hypotesprövning.
 • Goda kunskaper och erfarenheter i Power BI eller motsvarande verktyg.
 • Goda kunskaper och erfarenheter i iBase, Analyst´s Notebook eller andra informationssystem.
 • Utbildning inom databashantering eller statistik.
 • Kunskap om registerlagstiftning som reglerar personuppgiftshantering.
 • Erfarenhet av nationell operativ samverkan med andra myndigheter.
 • Erfarenhet av internationellt arbete.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som har ett systematiskt och noggrant tillvägagångssätt; väljer med omsorg, och har öga för detaljer; genomför och levererar med resultat utifrån överenskommelse. Du förstår snabbt problem och uppgifter; löser problem på ett kreativt och relevant sätt; kommer med uppfinningsrika lösningar och uppskattar en god stämning i gruppen; är hänsynsfull, samarbetsvillig, kommunikativ, öppen och lyhörd.

Du arbetar självständigt; är initiativrik och ansvarstagande; litar på din egen förmåga, är uthållig och kan arbeta under press; uppvisar en hög grad av stresstålighet, och är effektiv i tidspressade situationer. Du följer organisationens regler och procedurer; verkställer planer med engagemang och beslutsamhet; uppnår resultat med hög kvalitet och tar initiativ när det behövs.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet!

Vi erbjuder dig

Genom att jobba på Tullverket har du ett viktigt jobb där du bidrar till ett tryggt och säkert samhälle. Vi värderar trivsel och kompetensutveckling högt och vi strävar efter att du som anställd hos oss ska kunna ha en bra balans mellan arbete och fritid. 

Övrigt

Referensnummer: PER 2023-737.

Placeringsort: Göteborg.

Anställningen är en tillsvidareanställning och inleds med 6 månaders provanställning. Individuell lönesättning tillämpas.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan beslut om anställning kommer du att få genomgå drogtest och bakgrundskontroll. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning, då tjänsten är placerad i säkerhetsklass. Tullverket är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kommer du att krigsplaceras i Tullverket.

Tullverket värdesätter de kvaliteter som tillförs verksamheten genom att ha en jämn könsfördelning samt etnisk mångfald.

För mer information och ansökan

Upplysningar om tjänsten lämnas av Ulrika Berndtsson, 031-63 39 03. Frågor om rekryteringsprocessen lämnas av Tullverkets PA-support, 060-67 25 85. Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST Nadja Nöjd, 0526-198 73 för Saco-S Anneli Mannerbjörk, 031-63 37 06.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV, ska ha inkommit till Tullverket senast den 8 oktober. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

 

2023-09-18

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Quality assured

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)