Tullverket

Lediga jobb

Tullverket söker analytiker med inriktning kreditbedömning

Vill du arbeta i en myndighet som gör skillnad i samhället och ha meningsfulla och intressanta arbetsuppgifter inom handel och tullhantering? I så fall är Tullverket något för dig.

Tullverkets operativa verksamhet är indelad i fyra avdelningar: kontroll, uppbörd, underrättelse och tullkriminal.

Uppbördavdelningen har ett brett uppdrag inom tre verksamhetsområden, tillstånd, efterkontroll och uppbördsbevakning. Uppbördsavdelningens operativa arbete bedrivs inom fyra enheter med flexibla grupper som arbetar med hela avdelningens uppdrag, men är specialiserade utifrån verksamhetens behov.

Vi söker nu en analytiker med inriktning kreditbedömning och eftergranskning till uppbördsavdelningen i område nord med placeringsort Sundsvall.

Uppbördsenhet nord utgör den del inom uppbördsavdelningen som arbetar med betalningshantering såsom exempelvis arbete med krediteringar, avskrivningar, hantering av tullräkningar, arbete med krav, indrivning, kreditbedömningar och EU-redovisning samt andra administrativa uppgifter kopplade till uppbördsbevakning. Totalt, inom uppbördsenhet nord arbetar ca 18 medarbetare, fördelade på 2 gruppchefer.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som analytiker inom uppbördsavdelningen fattar du dagligen myndighetsbeslut. Du kommer arbeta med att fastställa och dra slutsatser om företag har en god ekonomisk ställning som är tillräcklig för att fullgöra sina åtaganden, med hänsyn till sin affärsverksamhet. Dina arbetsuppgifter kommer i första hand innebära arbete med kreditbedömningar, riskanalyser och avgöranden kring företags solvens. I förekommande fall kommer du arbeta med att bevilja betalningslättnader i form av avbetalningsplaner för tullavgifter, skatter och andra avgifter som ska betalas till Tullverket. Du kan även komma att arbeta med eftergranskningar vilket innebär att du granskar att företag har lämnat rätt uppgifter i samband med import och export samt kontrollerar att rätt avgifter har tagits ut för de varor som förts in och ut ur landet.

Arbetet innefattar ständigt nya frågeställningar och situationer vilket innebär att du behöver vara både flexibel och problemlösande. Vi befinner oss i en stark utvecklingsfas som medför att du kommer vara en del av förändringsarbete och utvecklingsarbete av nya IT-systemstöd. Vi arbetar såväl i grupp som individuellt.

Vi söker dig som har:

 • Kandidatexamen inom ekonomi.

Och/eller

 • Avslutad för tjänsten relevant Kvalificerad Yrkesutbildning eller Yrkeshögskoleutbildning.

Du skall dessutom ha:

 • Erfarenhet från motsvarande arbete inom ekonomi eller utredande verksamhet inom uppbördsområdet exempelvis inom revision eller kreditbedömning.
 • Erfarenhet av att dra slutsatser kring företags resultat -och balansräkningar.
 • Erfarenhet från arbete inom kreditbedömning, analys av kreditvärdighet, uppbörd eller revision.
 • God förmåga att utforma och författa utredande beslut eller andra handlingar.
 • God förmåga att uttrycka sig väl på svenska och engelska, både i tal och skrift.
 • Goda kunskaper i Microsoft Office.
 • Goda kunskaper i Excel.

Det är meriterande om du har:

 • Fördjupad utbildning med inriktning kreditbedömning eller revision.
 • Fördjupad utbildning inom för tjänsten relevant område.
 • Grundläggande utbildning inom Tullverket.
 • Erfarenhet av arbete som kreditanalytiker eller företagsvärdering.
 • Erfarenhet av arbete med kreditbedömningar inom bank/finans.
 • Erfarenhet från annan statlig myndighet eller offentlig förvaltning.
 • Erfarenhet av arbete med analys och kritisk granskning.
 • Erfarenhet från handläggning inom revision.
 • Agilt utvecklingsarbete av systemstöd.
 • God vana av att arbeta med tolkning eller implementering av lagstiftning.
 • Erfarenhet av arbete inom Tullverket.

Personliga egenskaper

Arbetet kräver att du är kvalitetsmedveten, noggrann och ansvarstagande och kan utifrån givna ramar självständigt verka inom ett område och ta egna initiativ. Arbetet kräver också att du kan prioritera det väsentliga, kritiskt granska, lösa problem och ta beslut med bra kvalitet. Vi ser gärna att du drivs av förändringsarbete och är bekväm med att se lösningar där andra ser problem.

Som medarbetare i Tullverket är du professionell och arbetar enligt vår värdegrund, ansvarstagande, helhetssyn och nytänkande.

Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt

Referensnummer: PER 2023-242.

Placeringsort: Sundsvall.

Tillträdesdag enligt överenskommelse.

När anställningen börjar kommer du att genomgå en grundutbildning som ger dig en grundläggande kunskap om begrepp och principer inom hanteringen av import- och exportvaruflödena. Beroende på upplägg varvas grundutbildningen med avdelningsspecifik arbetsplatsförlagd utbildning främst på din anställningsort, men kan även förläggas på annan ort.

Det förekommer resor och övernattningar i tjänsten.

Vi söker medarbetare där anställningsformen är en tillsvidareanställning med provanställning i 6 månader. Individuell lönesättning tillämpas.

Vi tycker att det är viktigt med balans mellan arbete och privatliv och våra förmåner omfattar bland annat friskvård, subventionerade läkemedel och goda semester- och pensionsvillkor.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan beslut om anställning kommer du att få genomgå drogtest och bakgrundskontroll. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning, då tjänsten är placerad i säkerhetsklass.

Tullverket värdesätter de kvaliteter som en jämn könsfördelning och etnisk mångfald tillför.

För mer information och ansökan

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av Sofie Stenborg, tel. 060-67 25 24. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support tel. 060-67 25 85.

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Erland Solander, tel. 060-67 25 02 och för Saco-S, tel. Lena Edehag, tel. 08-456 58 68.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 28 mars 2023. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

 

 

2023-03-14

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Quality assured

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)