Tullverket

Lediga jobb

Tullverket söker verksamhetsexpert särskilda förfaranden

Uppbördsavdelningen är en av Tullverkets fyra operativa avdelningar. Uppbördsavdelningen hanterar och ansvarar bland annat för efterkontroll, tillstånd samt uppbördsbevakning.

I rollen som verksamhetsexpert kommer du vara en viktig resurs med intressanta frågeställningar att hantera såväl nationellt som internationellt. Du kommer vara ett stöd för hela Tullverket inom sakområdet. Uppbörsavdelningen ledigförklarar nu en tjänst inom området särskilda förfaranden men även andra områden kan bli aktuella inom Uppbördsavdelningen.

Om tjänsten
Sakområdet särskilda förfaranden omfattar tullförfarandena aktiv förädling, passiv förädling, slutanvändning samt tillfällig införsel och för de angränsande frågor. Rollen som verksamhetsexpert innebär att du stöttar övriga delar av myndigheten med frågor kopplade till sakområdet samt internationellt arbetar för harmonisering av rättstillämpningen samt rätts- och policyutvecklingen på området. Som verksamhetsexpert är du ett stöd för myndigheten i respektive förfarande, från tillståndsgivning till tullformaliteter samt regelefterlevnad och uppföljning.

Som verksamhetsexpert deltar du på möten internationellt och driver svenska intressen i de forum som du deltar i. Du är ett stöd till verksamheten avseende tolkning av lagstiftning och svarar löpande på frågor. Du tar initiativ till och utformar underlag för styrande och stödjande dokument. Du genomför analyser inom sakområdet samt bidrar med din kompetens inom olika projekt och utvecklingsarbete. Du förväntas delta aktivt i förändrings- och förbättringsarbete. Att medverka till policy- och rättsutveckling är en annan viktig arbetsuppgift.

Som verksamhetsexpert har du fördjupad kunskap i sakområdet och står för helhetssynen inom ditt ansvarsområde. Detta inbegriper bland annat att övervaka och identifiera artiklar i lagstiftningen som kan påverka sakområdet. Det är viktigt att som verksamhetsexpert tidigt i processen vara observant på hur olika förslag kan komma att påverka Sverige och Tullverket och medverka till att förslagen utformas på ett för Sverige och Tullverket lämpligt sät

Befattningen innebär även att kommunicera internt och externt inom sakområdet och du är engagerad i utbildningsinsatser. Tjänsten inkluderar arbete med olika typer av vägledningar, styrdokument samt stödjande dokument. Omvärldsbevakning och samverkan med andra myndigheter och organisationer ingår också i rollen, liksom att skapa underlag för samt besvara remisser och yttranden.

Befattningen innebär stort eget ansvar, du måste ha förmågan att ta egna initiativ och driva arbetet framåt, du förutsätts vara positiv till att vid behov bistå de andra verksamhetsexperterna inom Tullverket och då vara behjälplig inom andra sakområden. Du delar aktivt med dig av dina kunskaper.

I rollen som verksamhetsexpert är det viktigt att du är professionell, samarbetsorienterad och att du har en helhetssyn inom ditt sakområde och över process- och avdelningsgränserna samt att du kan representera Sverige och Tullverket internationellt.

Vi söker dig som har:
• Akademisk examen och 3 års relevant arbetslivserfarenhet inom Tullverket (eller annan relevant arbetslivserfarenhet som vi bedömer som likvärdig) alternativt 8 års relevant arbetslivserfarenhet inom Tullverket (eller annan relevant arbetslivserfarenhet som vi bedömer som likvärdig)
• Mycket god förmåga att uttrycka dig väl i tal och skrift på svenska och engelska
• Goda kunskaper i Officepaketet (Word, Excel, PP mm)

Det är meriterande om du har:
• IT-kunskap
• Fördjupade kunskaper inom sakområdet
• Erfarenhet av att sammanställa, analysera och presentera information
• God kännedom om uppgiftslämning i olika tullförfaranden
• Erfarenhet av att utveckla metoder och arbetssätt
• Erfarenhet av internationellt arbete
• Vana vid utredningsarbete och tolkning av lagstiftningen
• Erfarenhet av remiss och lagstiftningsarbete

Personliga egenskaper
Som person är du både resultatinriktad och eftertänksam samt har fallenhet för problemlösning och analytiskt tänkande. Du arbetar självständigt, eftersträvar och tar egna initiativ till ständiga förbättringar och är en kunskapsresurs för andra. Du är en bra kommunikatör med pedagogisk förmåga såväl i tal som skrift.

Du är intresserad av omvärldsfrågor och hur de påverkar vår verksamhet. Det är viktigt att du är bekväm i expertrollen som bl.a. kan innebära att ta fram tydliga förslag med rekommendationer till Tullverkets uppfattning i en fråga.

Eftersom arbetet kräver mycket kontakter och dialog med kollegor och andra delar av verksamheten vill vi att du är inlyssnande, lyhörd och har lätt för att samarbeta med din omgivning. Arbetet som verksamhetsexpert innebär perioder av hög arbetsbelastning och du behöver ha förmågan att prioritera och fokusera på rätt saker.

Du är van vid att hantera stora textmassor och kan snabbt identifiera essensen i texten. Du är vidare bra på att jobba efter uppsatta deadlines.

Stor vikt kommer att fästas vid personlig lämplighet och gruppens totala sammansättning.

Övrigt
Referensnummer: TV-2024-03178

Placeringsort: Du kommer organisatoriskt att tillhöra uppbördsenhet väst, men du kan vara placerad på något annat av Tullverkets i Stockholm, Göteborg, Malmö, Sundsvall eller Norrköping.

Anställningsform: Anställningen är en tillsvidareanställning och inleds med 6 månaders provanställning och individuell lönesättning tillämpas.

Tillträdesdag: Enligt överenskommelse

Tjänsteresor inom och utanför Sverige ingår i tjänsten.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan beslut om anställning kommer du att få genomgå drogtest och bakgrundskontroll. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning, då tjänsten är placerad i säkerhetsklass. 

Tullverket värdesätter de kvaliteter som tillförs verksamheten genom att ha en jämn könsfördelning samt etnisk mångfald.

För mer information och ansökan
Upplysningar om tjänsten kan lämnas av Kerim Metahni, gruppchef 031-63 36 53.
För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support 060-67 25 85.
Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Tommy Göthlin 031-63 36 95 och för Saco-S, Anneli Mannerbjörk 031-63 37 06.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 240226. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

2024-02-16

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Quality assured

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)