Tullverket

Lediga jobb

Tullverket söker handläggare till uppbördsavdelningen, enhet väst

Vill du arbeta i en myndighet som gör skillnad i samhället och ha meningsfulla och intressanta arbetsuppgifter inom handel och tullhantering? I så fall är Tullverket något för dig.
Tullverkets operativa verksamhet är indelad i fyra avdelningar: kontroll, uppbörd, underrättelse och tullkriminal.
Uppbördavdelningen har ett brett uppdrag inom tre verksamhetsområden, tillstånd, efterkontroll och uppbördsbevakning. Uppbördsavdelningens operativa arbete bedrivs inom fyra enheter med flexibla grupper som arbetar med hela avdelningens uppdrag, men är specialiserade utifrån verksamhetens behov.
Vi söker nu handläggare till uppbördsavdelningen i område väst med placeringsort Göteborg.

Om tjänsten
Tullverket söker handläggare till den del av tillståndverksamheten som handlägger bindande klassificeringsbesked (BKB). Placeringsort är Göteborg.

Huvudsakliga arbetsuppgifter är att handlägga och utfärda BKB. Ett BKB är ett skriftligt besked om varukoden för en viss vara. Klassificering innebär att utifrån reglerna i tulltaxan, TARIC, bestämma rätt varukod för en vara. Varukoden ger information om varans tullsats och om det finns några särskilda bestämmelser att ta hänsyn till vid import och export

Inom arbetsgruppen finns tre klassificeringsområden: livsmedel/kemi, mekanik och textil/diverse. Klassificering inom samtliga områden kan bli aktuella.

Arbetet består främst av självständigt utredningsarbete där man utgår ifrån den sökandes lämnade information om en vara för att sedan fastställa klassificering utifrån reglerna i tulltaxan. I ditt arbete kommer du även att använda den Europeiska Kommissionens databas, EBTI, för konsultation och registrering av BKB. Arbetet innehåller inslag av kontakter både inom och utanför Tullverket.
Verksamheten är till stora delar efterfrågestyrd därav finns stort behov av flexibilitet hos handläggaren att kunna växla mellan olika arbetsuppgifter. Tillståndsverksamheten innebär främst att granska och utreda tillståndsansökningar men även övervakning av redan utfärdade tillstånd ingår i arbetsuppgifterna.

Som handläggare arbetar du självständigt, men också inom grupp.

Handläggningen medför ständigt nya frågeställningar och situationer vilket innebär att du som handläggare behöver vara både flexibel och problemlösande. Exempelvis ingår det i handläggartjänsten att bevaka interna rutiner och förbättra arbetssättet. Handläggningen utförs i ett flertal system.

Vi söker dig som har:
• Avslutad för tjänsten relevant Kvalificerad yrkesutbildning (KY) eller minst 60 poäng/90 högskolepoäng inom samhällsvetenskap, spedition/logistik, juridik eller ekonomi samt relevant erfarenhet av handläggning eller ärendeadministration från annan offentlig verksamhet, alternativt liknande arbetsuppgifter inom privat näringsliv.
och/eller
Relevant arbetslivserfarenhet minst 3 år, inom annan offentlig eller tullrelaterad verksamhet, samt avslutad gymnasieutbildning med godkända betyg i Matte B/2, Engelska B/6 och Svenska B/2 eller motsvarande.
• God förmåga att utreda och skriva beslut eller andra handlingar
• Grundläggande kunskaper inom MS Office och Excel
• God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska
• Svenskt körkort, klass B för personbil

Det är meriterande om du har:
• Tullspecialist (CCS) – Yrkeshögskola
• Akademisk examen inom relevant område, gärna kemi
• Erfarenhet av att självständigt tolka lagstiftning och handläggning från annan statlig myndighet eller offentlig förvaltning
• Vana att tala inför grupp samt intresse av att förmedla information/ kunskap
• Erfarenhet av utredningsarbete
• Erfarenhet av arbete i verksamhet som arbetar med tullhantering, till exempel logistik, spedition och internationell handel
• Erfarenhet med kundbemötande och service, till exempel kundkontakter
• Erfarenhet av arbete inom Tullverket
• Goda IT-kunskaper samt intresse för utvecklingsfrågor inom detta område

Personliga egenskaper
Som person är du analytisk, noggrann och ansvarstagande och kan utifrån givna ramar självständigt verka inom ett område och ta egna initiativ. Du som person har social kompetens, är serviceinriktad och har god samarbetsförmåga. Arbetet kräver att du periodvis kan hantera stora arbetsmängder, prioritera det väsentliga, lösa problem och formulera beslut med god kvalitet.
Som medarbetare i Tullverket är du professionell och arbetar enligt vår värdegrund, ansvarstagande, helhetssyn och nytänkande.
Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid din personliga lämplighet och egenskaper.

Vi erbjuder dig
Genom att jobba på Tullverket har du ett viktigt jobb där du bidrar till ett tryggt och säkert samhälle. Vi värderar trivsel och kompetensutveckling högt och är vi strävar efter att du som anställd hos oss ska kunna ha en bra balans mellan arbete och fritid. Hos oss får du trygga anställningsvillkor och våra förmåner omfattar bland annat friskvårdsbidrag, subventionerade läkemedel och goda semester- och pensionsvillkor.

Övrigt
Referensnummer: TV-2024-02483

Placeringsort: Göteborg

Anställningsform: Anställningen är en tillsvidareanställning och inleds med 6 månaders provanställning och individuell lönesättning tillämpas.

Tillträdesdag: efter överenskommelse

Arbetstiden är måndag till fredag 8.00-16.30.

Resor och övernattningar ingår i tjänsten.

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan beslut om anställning kommer du att få genomgå drogtest och bakgrundskontroll. Tullverket är en totalförsvarsmyndighet och vid anställning kan du komma att krigsplaceras i Tullverket.

Tullverket värdesätter de kvaliteter som tillförs verksamheten genom att ha en jämn könsfördelning samt etnisk mångfald.

För mer information och ansökan
Upplysningar om tjänsten kan lämnas av Göran Johansson, gruppchef tel. 031-63 37 45.
För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support tel. 060-67 25 85.
Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Tommy Göthlin 031-63 36 95 och för Saco-S, Anneli Mannerbjörk tel. 031 - 63 37 06.

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 29 februari 2024. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.

Vi undanber oss all kontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av platsannonser.

 

2024-01-31

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Quality assured

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)