Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Alkohol smugglades i den legala lasten

Tullverket har stoppat systematisk
alkoholsmuggling

En man hemmahörande i Malmö misstänks för att ha smugglat alkohol vid 186 tillfällen via Öresundsbron till Sverige. Mannen misstänks för att från januari 2018 till juni 2021 ha smugglat över 87 000 liter alkoholhaltiga drycker. I dag åtalas mannen vid Malmö tingsrätt misstänkt för grov smuggling av alkohol. I ärendet åtalas även nio köpare av alkohol misstänkta för olovlig befattning med smuggelgods.

– Det här är organiserad brottslighet i form av systematisk smuggling av alkohol som vi har stoppat, säger Sofia Wall, biträdande chef för Tullverkets kriminalavdelning syd.

Den misstänkta brottsligheten har bestått i att alkoholvaror med hög frekvens förts in till Sverige i den legala lastbilslasten och sedan sålts vidare och det med stor förtjänst. Bland annat har betalningar på 1,3 miljoner kronor via swish konstaterats samt kontanta medel.

– I en lastbilsrutt mellan Sverige och Tyskland har mannen köpt mängder av alkohol i Tyskland för att sedan smuggla in den och sälja den vidare i Sverige, säger Sofia Wall.

Smugglade alkohol vid 186 tillfällen

Mannen misstänks för grov smuggling av alkohol genom att ha infört alkohol vid 186 tillfällen under perioden januari 2018 till juni 2021. Tullverkets utredning visar att alkoholen inhandlats i gränsbutikerna i Tyskland, smugglats in och sedan sålts vidare. Alkoholsmugglingen motsvarar en sammanlagd volym av 74 200 liter öl, 4 813 liter vin,
4 205 liter sprit och 3 900 liter cider. Det motsvarar cirka 15 600 liter omräknat till 40 procentig alkohol.

– Det finns en stor sannolikhet att den nu åtalade mannen kommer att få betala cirka 1,6 miljoner kronor i restskatt – baserat på den oskattade alkohol han fört in och sålt vidare över tid, säger Sofia Wall.

Om den misstänkte huvudmannen döms riskerar han flera års fängelse. Utöver den åtalade mannen åtalas även nio köpare av alkohol misstänkta för olovlig befattning med smuggelgods genom att uppsåtligen ha köpt den insmugglade alkoholen.

För mer information och bilder: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590.
Tipsa Tullverket om smuggling: 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)