Tullverket

Publicerad:

Nyhet

E-cigaretter och cannabis

Oroande ökning av minderåriga smugglare

Antalet ärenden där barn och unga under 18 år misstänks för smuggling har fördubblats på tre år. 2020 inledde Tullverket 89 utredningar mot minderåriga. Förra året inleddes 175 utredningar och de yngsta som misstänktes var bara 12 - 13 år. Merparten av smugglingsbrotten begås genom beställningar på nätet. Det handlar om allt från narkotika till explosiva varor och inte minst e-cigaretter.

Lina Andersson, bitr chef Tullverkets kriminalavdelning

- Det är en oroväckande utveckling och det vi ser i våra utredningar är förmodligen toppen på ett isberg. Vi vill verkligen uppmana föräldrar att vara uppmärksamma på vad deras barn gör på nätet, säger Lina Andersson, biträdande chef på Tullverkets kriminalavdelning.

Allt fler under 15 år

2020 inledde Tullverket totalt 89 utredningar mot minderåriga misstänkta för smugglingsbrott. 2021 hade antalet nya utredningar ökat till 149 och ökningen fortsatte 2022 då 175 utredningar inleddes. I statistiken går det att bryta ut ärenden som rör misstänkta barn under 15 år och det syns en betydande ökning i den ålderskategorin. 2020 rörde fyra utredningar barn under 15 år. 2022 hade antalet utredningar ökat till 29.

- Statistiken indikerar att smugglingen kryper neråt i åldrarna. Vi ser flera exempel där de misstänkta bara är 12 - 13 år. Vi vill flagga för den här utvecklingen för att göra vuxenvärlden medveten om vad som pågår, säger Lina Andersson.

Mycket smuggling via näthandel

I 85 procent av ärendena har smugglingen skett via post och paket. Den vanligaste varan att smuggla är e-cigarretter men även narkotika, alkohol, explosiva varor och farliga föremål som knivar är vanligt förekommande.

- Långt ifrån allt som går att köpa på nätet är lagligt. Förutom att man kan utsätta sig själv och andra för fara, så riskerar man att åka fast för smuggling. Det finns en rad exempel på minderåriga som dömts för smuggling de senaste åren. Dessutom kan man hamna i belastningsregistret vilket kan sätta stopp för vissa utbildningar, jobb och körkort i flera år framöver, säger Lina Andersson.

Tullverket skärper rutiner

Även om brottsmisstankarna rör barn och ungdomar under 15 år utreds brotten. Men eftersom man då inte är straffmyndig är det istället sociala myndigheter som tar vid. Tullverket tar nu fram nya rutiner för kontakter med socialtjänsten. Muntliga överlämningar ska kompletteras med skriftliga för att minska risken att ärenden faller mellan stolarna.

- Vi kommer också att stärka vårt arbete genom att utbilda utredare som ska vara särskilt inriktade på utredningar där barn misstänks för brott. Kan vi i ett tidigt skede förhindra att en ung människa fastnar i kriminalitet så är det en stor vinst både för individen och samhället, säger Lina Andersson.

För mer information

Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se

Bilder för nerladdning finns i Tullverkets pressrum på Via-tt.se.

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)