Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Drygt 316 kilo cannabis var gömt i högarna med gipsplattor. Foto: Tullverket

Smugglade hundratals kilo narkotika gömt i urgröpta gipsplattor

Tulltjänstemannen blev misstänksam när chauffören inte kunde redogöra för vad som fanns i lastutrymmet. Under en fördjupad kontroll med hjälp av lastbilsscanner upptäcktes dolda utrymmen i travar med gipsplattor som visade sig innehålla sammanlagt 316 kilo cannabis. På torsdagen åtalades den 53-årige spanska chauffören för synnerligen grov narkotikasmuggling.

– Vår bedömning är att det inte är första gången den här mannen transporterar narkotika till länder i norra Europa. Så det känns riktigt bra att vi nu har stoppat detta, säger Sofia Wall som är biträdande chef på tullkriminalen i södra Sverige.

Avslöjades av röntgenbilder

Den 9 februari i år rullade ett spanskregistrerat lastbilsekipage av färjan i Helsingborgs hamn. Chauffören bedyrade att han inte hade något att deklarera men kunde inte riktigt redogöra för vad som fanns i lasten. Tullinspektören tyckte det lät märkligt och beslutade att dragbilen med trailer skulle röntgas med hjälp av Tullverkets stora scanner.

Röntgenbilderna visade att det fanns avvikelser i lasten som indikerade att det kunde röra sig om ett smugglingsförsök. Dragbilen med trailer som innehöll 20 pallar med gipsplattor kördes därför in i Tullverkets garage för manuell kontroll.

Tre fulla och tre tomma gömmor

När tulltjänstemännen började lyfta på gipsplattorna hittade de sex travar där gipsplattorna hade gröpts ut för att dölja narkotika. Tre av gömmorna innehöll cannabis och tre var tomma.

Sofia Wall, biträdande enhetschef på tullkriminalen Syd. Foto: Mette Ottosson/Tullverket

Sofia Wall

– Antingen har chauffören redan levererat narkotika på sin väg till Sverige eller så har han gjort den här resan tidigare och just den här gången utnyttjades bara hälften av gömmorna, säger Sofia Wall.

När narkotikan var ihopsamlad och vägd kunde tullinspektörerna konstatera att det rörde sig om drygt 244 kilo cannabisharts (hasch) och nästan 72 kilo cannabis (marijuana). Det uppskattade gatuvärdet på beslaget är drygt 38 miljoner kronor.

Okänd beställning

Företaget som gipsplattorna enligt frakthandlingarna skulle levereras till, förnekar all kännedom om detta. De har aldrig beställt något från Spanien och handlar endast med trä och ytbehandling av trä, inte gipsskivor.

På gipsskivorna fanns tryckt text med datumangivelser 18-07-2022, 11-09-2022, 2-11-2022, 19-01-2023. Så tullkriminalen misstänker att några av gipsskivorna kan ha legat i lastbilen ända sedan juli 2022.

Fotavtryck avslöjar inblandning

Den 53-årige chauffören har under hela häktningstiden hävdat sin oskuld och att han inte kände till vad som fanns i lasten. När han konfronterats med bevisning i form av skoavtryck på gipsplattor och annat som talar emot hans sak, har standardsvaret hela tiden varit ” Jag håller fast vid min rätt att inte behöva svara”.

Kammaråklagare Michael Hansson begär i sin stämningsansökan till Helsingborgs tingsrätt att mannen fälls för synnerligen grov narkotikasmuggling. Om han döms riskerar han flera års fängelse. Åklagaren begär också att han efter avtjänat straff ska utvisas på livstid från Sverige.

För mer information, videofilmer och stillbilder, kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590 eller press@tullverket.se

Stillbilder finns också att ladda ner från Tullverkets pressrum hos Via TT.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)