Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Blandningsmaskin för vattenpipstobak

Olaglig tobaksfabrik avslöjad i Åmotfors

I en fastighet i värmländska Åmotfors bedrevs storskalig tillverkning av vattenpipstobak. När Tullverket slog till mot fastigheten i mitten av mars beslagtogs sammanlagt över 800 kilo tobak. Tullverket kunde gripa flera misstänkta och idag åtalas tre personer vid Värmlands tingsrätt.

- Vi har slagit ut en illegal fabrik som tillverkat stora mängder vattenpipstobak. Vi tog de misstänkta på bar gärning när de lastade vattenpipstobak i en bil utanför fastigheten. Det här är en form av organiserad brottslighet som omsätter stora pengar, säger Fredrik Leijerholt, enhetschef på Tullverket kriminalavdelning.

Misstankar besannades

Information från Tullverkets underrättelseavdelning pekade på att det bedrevs illegal tillverkning av vattenpipstobak i fastigheten i Åmotfors. Den 12:e mars åker en grupp tullinspektörer förbi fastigheten. De ser då tre män förflytta kartonger från byggnaden till en bil. Det luktar starkt av vattenpipstobak på platsen och i bilen hittas 197 kilo färdigpackad vattenpipstobak. Efter beslut om husrannsakan hittas ytterligare 258 kilo färdig vattenpipstobak och 98 kilo råtobak inne i byggnaden. Där påträffas också maskiner för tillverkning av vattenpipstobak, etiketter och förpackningsmaterial.

- Vid ytterligare en husrannsakan i fastigheten i Åmotfors upptäckte vi en specialbyggd lucka till ett vindsutrymme. Där och på andra platser i byggnaden hittades ytterligare över 250 kilo tobak. Totalt handlar det om över 800 kilo tobak. Det är otroligt viktigt att vi aktivt kan jobba med att slå ut de grupperingar som ägnar sig åt den här brottsligheten, säger Fredrik Leijerholt.

Riskerar längre fängelsestraff

Samma dag, den 12:e mars greps två män vid fastigheten. Två dagar senare greps även två kvinnor men en av dem släpptes senare. De två männen och en av kvinnorna häktades sedan. I dag åtalas de misstänkta för grov olovlig befattning med punktskattepliktig vara. Om de döms riskerar de upp till fyra års fängelse.

- De skatter som de misstänkta undanhållit uppgår till över två miljoner kronor, enbart för den beslagtagna tobaken. Det är stora belopp som staten går miste om. I det här fallet har vi samarbetat mellan våra operativa avdelningar och jag är stolt över alla medarbetare som tillsammans lyckats upptäcka den här verksamheten, avslutar Fredrik Leijerholt.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)