Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Beslagtagna pipor till pistoler

Beslagtagna pipor till pistoler

Misstänkt smuggling av 3D-printade vapendelar

Tre män misstänks för smuggling av en stor mängd vapendelar, bland annat ett 40-tal 3D-printade stommar och mantlar till pistoler. Vapendelarna har beställts från Kina och Italien och skickats med paket till Sverige. De tre männen hemmahörande i Vallentuna åtalas idag vid Attunda tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling.

- Vår bedömning är att det blivit allt vanligare att smuggla vapendelar. Ritningar skickas till fabriker utomlands som tillverkar delarna på beställning. Det handlar både om industriell tillverkning och 3D-printade vapendelar, säger Olov Hellqvist, gruppchef på Tullverkets kriminalavdelning,

Beslag på Arlanda

Den aktuella härvan började nystas upp förra våren. 27:e april hittar Tullverkets kontrollpersonal 20 pipor till Glockpistoler i ett paket på en fraktterminal på Arlanda. Dagen efter hittas lika många mantlar i en annan försändelse. Båda paketen är adresserade till en man i Vallentuna som grips och häktas i början av maj. Tullverket inleder spaning och därefter grips en man som misstänks ha agerat uppdragsgivare och ytterligare en man i Vallentuna.

- När vi gjorde husrannsakningar hos uppdragsgivaren och hans föräldrar beslagtog vi fler vapendelar men också datorer och mobiltelefoner. Våra IT-forensiker kunde sedan säkra bevisning som visar att de misstänkta männen bland annat också beställt 42 stycken 3D-printade vapendelar, säger Olov Hellqvist.

Över 100 vapendelar

Tullverket har kunnat beslagta totalt 27 pipor och 27 mantlar till Glockpistoler. I de beslagtagna datorerna och mobilerna hittas kommunikation mellan uppdragsgivaren och tillverkare i Kina, bland annat ritningar på vapendelar som uppdragsgivaren skickat. Informationen visar att ytterligare 20 pipor beställts och levererats. Det hittas också betalningar till ett italienskt företag specialiserat på 3D-utskrift. Utredningen visar att uppdragsgivaren skickat 3D-ritningar på vapendelar till företaget och fått 38 stycken 3D-printade vapenstommar och fyra 3D-printade mantlar skickade till sin egen hemadress. Dessa vapendelar har inte påträffats vid någon husrannsakan.

- Tyvärr har vi inte kunnat beslagta alla vapendelar. I värsta fall har de satts ihop till vapen som sedan hamnat inom den organiserade brottsligheten. Det här fallet visar hur komplex vapensmugglingen är. Vapendelar beställs utomlands och sätts ihop här i landet. Start- och gasvapen beställs på nätet och byggs om till skarpa vapen. Idag handlar det inte enbart om gamla krigsvapen som smugglas från västra balkan, säger Olov Hellqvist.

Riskerar långa fängelsestraff

Uppdragsgivaren, född 1988 och hans inneboende född 1996, åtalas för grov vapensmuggling och grovt vapenbrott. Mottagaren född 1994 åtalas för grov vapensmuggling. Påföljden för grov vapensmuggling är mellan två och fem års fängelse.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)