Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Tullinspektörerna hittade 7,6 miljoner falska cigaretter i ett litauiskt lastbilssläp i Trelleborgs hamn. Foto: Tullverket

Miljontals falska cigaretter gömdes bakom lönnvägg i lastbilstrailer

Tullinspektörerna upptäckte ett övergivet lastbilssläp i Trelleborgs hamn och beslutade sig för att ta en närmare titt. Nyfikenheten betalade sig. I släpet hittades 7,6 miljoner förfalskade cigaretter. Cigarettbeslaget är det största som Tullverket har gjort på många år. Nu åtalas chauffören för grov smuggling.

– Det här är ett av de största cigarettbeslagen vi gjort på mycket länge. Jag kan bara minnas ett större beslag i vårt område och det var många år sedan, säger Oscar Lindvall som är biträdande chef för Tullverkets kontrollavdelning i södra Sverige.

Gömda bakom en vägg

Tulltjänstemännen upptäckte först fem pallar med cigaretter, inlindade i svart plast, när de öppnade släpet. Sedan tog de in trailern i Tullverkets kontrollhall och bröt upp en avgränsande trävägg. Där bakom hittade de miljontals cigaretter prydligt förpackade i papplådor eller i lösa cigarettlimpor som fyllde ut mellanrummen. Sammanlagt fanns det 7,6 miljoner cigaretter i släpet. Eftersom det handlade om olaglig förflyttning av punktskattepliktiga varor motsvarar beslaget nästan 14 miljoner kronor i undanhållen skatt.

Konstiga varningstexter

Det gjordes också en grundligare kontroll av cigaretternas äkthet då varningstexterna på paketen såg konstiga ut. Den kontrollen visade att cigaretterna var förfalskade.

– Vi vet inte var just de här cigaretterna skulle säljas men det är stor risk för att de skulle blandas in i det vanliga legala sortimentet hos mindre nogräknade försäljningsställen, säger Oscar Lindvall.

– Förutom att staten förlorar stora skatteintäkter så finns det också en klar hälsorisk. Det är visserligen farligt att röka vanliga cigaretter också men de som köper förfalskade cigaretter har ingen aning vad den tobaken innehåller.

Greps i hamnen

Två dagar senare grips en 49-årig man från Litauen när han dyker upp med dragbilen i Trelleborgs hamn. Chauffören hävdar att han lämnade trailern i Trelleborgs hamn eftersom dragbilen gick sönder under överfarten från Klaipeda och att han införskaffat reservdelar i Malmö. När tulltjänstemännen kontrollerar hans uppgifter hittar de en ny generator, fläktremmar och fakturor på dessa.

Men det är annat som inte stämmer. På frakthandlingarna står det att en del av lasten innehåller Wood Plum och att mottagaren är ett företag i Västerås som heter Fågelbacken AB. Något sådant företag existerar inte och träföretaget som finns i verkligheten på den uppgivna adressen uppger att de aldrig haft med det avsändande lettiska företaget LV Agroo att göra.

Återkommande rutt

Tullverkets utredning visar att samma lastbilsekipage ankommit till Sverige via Trelleborg vid fyra andra tillfällen under 2023 och vid samtliga tillfällen verkar det ha lämnat via Nynäshamn till Ventspils i Lettland några dagar senare. På bilder från hamnens övervakningskameror syns också att den misstänkte mannen är chaufför vid de två senaste ankomsterna till Trelleborg.

Hävdar sin oskuld

Den 49-årige chauffören har under hela häktningstiden hävdat att han är oskyldig och att han trodde det var kolbriketter i lasten. Det lettiska företaget som står på frakthandlingarna tillverkar dock inte kolbriketter utan sysslar med framställning och försäljning av granulatgödsel.

Kammaråklagare Henrik Steen tror inte på chaufförens oskuld och begär i sin stämningsansökan till Malmö tingsrätt att mannen ska fällas för grov olovlig förflyttning av punktskattepliktiga varor. Om chauffören fälls riskerar han ett flerårigt fängelsestraff.

För mer information, videoklipp och bilder kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590 eller press@tullverket.se

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)