Tullverket

Publicerad:

Nyhet

Godkända ursprungsintyg från Elfenbenskusten från 2 december

Från och med den 2 december 2022 används systemet för registrerade exportörer, Rex-systemet, vid export från Elfenbenskusten. Varken varucertifikat EUR.1 som har utfärdats av en myndighet eller ursprungsdeklarationer som har upprättats av godkända exportörer godtas vid import till EU.

Från och med den 2 december godtas endast ursprungsdeklarationer som har upprättats av exportörer som har ett Rex-nummer när du importerar varor från Elfenbenskusten.

Undantaget är de sändningar där det totala värdet av ursprungsprodukterna inte överstiger 6 000 euro, då det inte krävs något Rex-nummer för att få upprätta ursprungsdeklarationen.

I och med att landet har gått över till Rex kan varken varucertifikat EUR.1 som har utfärdats av en myndighet eller ursprungsdeklarationer som har upprättats av godkända exportörer godtas vid import till EU.

Har du ett äldre ursprungsintyg?

Om du har ett varucertifikat EUR.1 eller en ursprungsdeklaration upprättad av godkänd exportör som har utfärdats eller upprättats innan den 2 december kan du vid importen ställa en garanti. Du behöver då inkomma med ett nytt giltigt ursprungsintyg inom tre månader. Denna möjlighet finns fram till och med den 2 mars 2023.

Läs EU-kommissionens meddelande avseende giltiga ursprungsbevis.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)