Publicerad:
Nyhet
Förtydligande om utförseltullkontor vid utförsel sjövägen
Tullverket vill förtydliga vilket utförseltullkontor som ska anges i en exportdeklaration när varorna ska transporteras i sjötrafiken.
Tullverket får många frågor om vilket utförseltullkontor som ska anges i en exportdeklaration när varorna ska transporteras i sjötrafiken.
Vi vill därför göra ett särskilt förtydligande om vad som gäller för varor som först ska transporteras med ett fartyg från Sverige till en hamn i ett annat EU-land för omlastning av varorna där till ett annat fartyg som sen ska transportera varorna till en destination utanför EU.
Vid utförsel sjövägen ska normalt alltid ett utförseltullkontor i Sverige anges i exportdeklarationen. Innan inlastning av varorna ska ske i svensk hamn ska steg 2, anmälan till utförseltullkontoret (IE507), lämnas till Tullverket.
Det enda undantaget från detta är när fartyget endast trafikerar mellan olika EU-hamnar och ett tillstånd till reguljär fartygslinje (RSS) finns; då ska utförseltullkontor i exportdeklarationen istället anges med det kontor i det EU-land där varorna ska omlastas till det fartyg som sen ska föra varorna ut ur EU. Steg 2, anmälan till utförseltullkontoret (IE507), ska då lämnas i det landet. Reguljär fartygslinje är fartyg som trafikerar med fastställd rutt och tid inom unionens tullområde.
- Exempel 1: Varor lastas i Göteborg på fartyg med destination Rotterdam. Varorna omlastas där till ett fartyg med destination Japan. Utförseltullkontor blir Göteborg. Om fartyget i Göteborg har RSS tillstånd, blir utförseltullkontoret istället Rotterdam.
- Exempel 2: Varor lastas i Göteborg på fartyg med destination Singapore. Utförseltullkontor blir Göteborg.
- Exempel 3: Varor lastas i Göteborg på fartyg med destination USA. Fartygets rutt går via Rotterdam och därefter till USA. Ingen omlastning sker i Rotterdam. Utförseltullkontor blir Göteborg.
Vid STC (ett enda transportavtal) är utförseltullkontoret alltid i Sverige. Punktskattevaror och icke-unionsvaror som återexporteras är undantagna från tillämpningen av STC.
- Exempel: Varor lastas i Göteborg på fartyg med destination Rotterdam. Varorna omlastas där till ett fartyg med destination Kina. Utförseltullkontor blir Göteborg. Endast steg 2 (IE507) lämnas i Sverige.
Sidan uppdaterades: