Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Narkotika

Bevis från Encrochat leder till flera åtal

Tullverket kan knyta narkotika till ett värde av 52 miljoner kronor i missbrukarledet till personer som smugglat narkotika från Spanien till Sverige genom tillgång till dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. I dag åtalas fem personer misstänkta för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling vid Malmö tingsrätt. Ärendet är en förlängning till ett tidigare ärende där tre personer dömdes till över tolv års fängelse.

I slutet av april 2020 kom en dragbil med trailer från Danmark till Sverige över Öresundsbron och ekipaget togs ut för tullkontroll. Väl dolt i den legala lasten upptäckte tulltjänstemännen kartonger med 120 kilo cannabis och 30 kilo cannabisharts. Tulltjänstemännen bytte ut narkotikan och lastbilsekipaget fick köra vidare. Tullverkets spanare följde efter dragbilen till Halmstad. Där möttes lastbilsekipaget av en mindre skåpbil. Strax därefter greps föraren av dragbilen och de två mottagarna. De dömdes 2020 och avtjänar straff.

Fem åtalas vid Malmö tingsrätt

Hösten 2020 kom Tullverket över chattar från dekrypterade mobiltjänsten Encrochat. I dem kunde tulltjänstemännen läsa meddelanden och se att fler personer varit involverade i narkotikasmugglingen den 30 april 2020. Dessutom kunde ytterligare två transporter av narkotika från Spanien till Sverige konstateras. Efter att ha analyserat materialet från Encrochat kunde tulltjänstemännen identifiera både den som organiserat transporterna av narkotikan från Spanien och den som tog emot dem i Sverige. Narkotikan som beräknas ha förts in till Sverige mellan april och maj 2020 motsvarar ett värde av cirka 52 miljoner kronor i missbrukarledet.

Brottsmisstankarna gäller: synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott och grovt penningtvättbrott. De misstänkta är födda mellan åren 1964 och 1991. I utredningen har tillgångar säkrats till ett värde över 3,5 miljon kronor vilka har begärts förverkade i samband med åtalet. Det är bland annat klockor, kläder, väskor, bilar och kontanter.

– Genom att tulltjänstemännen kunde läsa de inblandades meddelanden på Encrochat och ett gediget analys- och utredningsarbete fann vi ytterligare ett nätverk från den tidigare förundersökningen och bevis för fler smugglingsresor, säger Erik Friberg, biträdande chef vid Tullkriminalenheten i syd.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771 - 450 590.
Tipsa Tullverkets tipstelefon om smuggling: 90 114

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)