Tullverket

Publicerad:

Pressmeddelande

Kokain

460 kilo kokain beslagtogs i Helsingborgs hamn

Under april månad har Tullverket gjort några av de största enskilda kokainbeslagen hittills. Totalt har cirka 460 kilo hittats i lönnutrymmen i två containrar i Helsingborgs hamn. Värdet på det beslagtagna kokainet överstiger en miljard kronor i missbrukarledet. Beslagen stärker bilden av att Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för kokain, inte bara till Sverige utan även övriga Europa.

- Vår bedömning är att Sverige har blivit ett transitland för narkotikasmuggling. Stora narkotikapartier skeppas hit för att sedan distribueras vidare till andra länder i Europa. Det här är ett tydligt exempel på hur den organiserade brottsligheten opererar, säger Erik Friberg, enhetschef på Tullverkets kriminalavdelning.

Lönnutrymme i container

Tullverket har den senaste tiden genomfört ökade kontroller i Helsingborgs hamn. Det var i samband med sådana kontroller som Tullverkets personal upptäckte lönnfack i golvet i två containrar från Ecuador. Containrarna ankom till Sverige i slutet av april. Totalt hittades cirka 460 kilo kokain uppdelat i mindre förpackningar. Lönnutrymmena var konstruerade så att kokainet skulle kunna plockas ut utan att behöva öppna själva containern och lossa den lagliga lasten.

- De här konstruktionerna är svåra att upptäcka. Inflödet av containrar till Helsingborgs hamn är stort. Det handlar om mycket transporter av frukt och grönt från Sydamerika och vi vet av erfarenhet att det är ett högriskflöde för smuggling av kokain, säger Erik Friberg.

Gatuvärde överstiger en miljard

I dagsläget finns inga misstänkta personer gripna men en förundersökning om synnerligen grov narkotikasmuggling har inletts. Renhetsgraden på kokainet är mycket hög. Värdet på det beslagtagna kokainet överstiger därför över en miljard kronor i missbrukarledet.

För mer information kontakta: Tullverkets presstjänst, 0771-450 590

Tipsa Tullverket om smuggling, ring: 90 114.

Sidan uppdaterades:

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)