Tullverket

Krav för ansökan till kontrollavdelningen

För att bli anställd som aspirant till kontrollavdelningens grundutbildning behöver du uppfylla vissa krav.

De här kraven behöver du uppfylla

  • Gymnasieutbildning med lägst betyget Godkänd/2/E i matematik, samhällskunskap, svenska och engelska (oavsett nivå på kursen)
  • minst tre års arbetslivserfarenhet
  • god fysik och god hälsa eftersom arbetstiderna är oregelbundna samt att arbetet är fysiskt krävande
  • normalt färgseende
  • simkunnig, 200 meter bröstsim
  • god förmåga att uttrycka dig väl på svenska och engelska i tal och skrift
  • giltigt svenskt B-körkort, inte automatväxel, samt god körvana.

Som tulltjänsteman måste du ha mycket god samarbetsförmåga, respektera andra människor och kunna lösa konfliktsituationer på ett konstruktivt sätt. Du är ansvarsfull, pålitlig och resultatorienterad och du kan fatta beslut i kritiska situationer. Arbetet kräver att du följer lagar och riktlinjer och att du har en hög säkerhetsmedvetenhet. Du behöver vara praktiskt lagd och tekniskt intresserad. Vi söker dig som är tålmodig och uthållig i utförande av arbetet samt har en flexibel inställning och kan snabbt anpassa dig efter ändrade förutsättningar. Du hanterar fysisk och psykisk press bra och behåller fattningen även i stressiga situationer. Du är ärlig och har god känsla för etik och moral och är trygg i dig själv.

Fysiska krav

Som tullinspektör behöver du ha både god fysik och god hälsa. Arbetet är fysiskt krävande och kan innebära situationer där du behöver krypa in i lastutrymmen på en lastbil eller lyfta tungt om du ska tömma en transport på sin last.

Som tullinspektör bär du 10-12 kg utrustning under ett arbetspass. Det innebär en ökad belastning på leder och förutsätter en god kondition. Under grundutbildningen och senare under anställningen genomförs utbildning i självskydd vilket också är fysiskt krävande. Att ha god fysisk förmåga innebär även att du inte får ha några belastnings- eller förslitningsskador som kan göra det svårare för dig att genomföra dina arbetsuppgifter som tullinspektör.

Inför anställning testar vi din fysik hos Plikt- och prövningsverket genom ett konditionstest och ett muskelstyrketest. Din kondition och fysiska arbetsförmåga testas på en ergometercykel och muskelstyrkan mäts i en så kallad ISOKAI-maskin.

För att ge dig själv bästa förutsättningar att prestera bra på de fysiska testerna så är ett tips att träna både kondition och styrketräning inför att du söker till oss.

Intyg och betyg

Du ska kunna visa upp godkända handlingar (intyg eller betyg) som bekräftar att du uppfyller samtliga krav. Intyg för färgseende och simintyg behöver inte skickas med i ansökan, dessa intyg kommer att begäras in senare under rekryteringsprocessen.

Ladda ner ditt intyg

Ett simintyg är giltigt tills vidare. Har du ett simintyg från Polisen går det att använda när du söker till Tullverket. Ett intyg från optiker som gäller färgseende är giltigt i 5 år.

Intyg för färgseende Pdf, 114.7 kB.

Simintyg Pdf, 121.4 kB.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Innehållet är kvalitetssäkrat

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)