Tullverket

Frågor och svar om att handla livsmedel på resa

Undrar du vad som gäller när du handlar livsmedel i ett annat land och tar med dig det hem till Sverige? Här reder vi ut och ger svar på de vanligaste frågorna.

Jag är på semester i Indien. Jag har ätit en jättegod maträtt som innehöll en korv gjord på kyckling. Nu undrar jag om jag får ta med mig ett kilo av denna korv till Sverige?

Du får inte ta med dig några kött- eller mejeriprodukter till Sverige från ett land utanför EU utan tillstånd från Jordbruksverket. Jordbruksverket beviljar generellt sett inga sådana tillstånd för privatpersoner. Ett av de få undantag som finns är modersmjölksersättning i pulverform.

Jag ska resa till Holland. Hur mycket livsmedel får jag ta med mig hem till Sverige?

Eftersom du reser från ett annat EU-land till Sverige är det i princip fritt att ta med dig livsmedel för privat bruk.

Min syster ska resa till Thailand. Får hon ta med sig livsmedel hem till mig i Sverige?

Din syster får ta med sig livsmedel från Thailand som inte innehåller kött- eller mejeriprodukter (djurprodukter), eftersom det är ett land utanför EU. Det är även förbjudet att ta in vissa frukter och grönsaker från ett land utanför EU.

Läs mer om införsel av djurprodukter hos Jordbruksverket

Läs mer om införsel av bland annat växter, färska frukter och grönsaker hos Jordbruksverket.

Jag har tänkt starta företag för att importera färsk frukt från Libanon. Hur ska jag gå tillväga?

Om du ska importera livsmedel i kommersiellt syfte, alltså för yrkesmässig handel, ska du först och främst vara registrerade hos miljöförvaltningen eller motsvarande i din kommun. Du behöver också kontakta Livsmedelsverket för att få mer information om att importera frukt.

Läs om kommersiell import av livsmedel

Får jag ta med mig fågelprodukter från Asien när jag åker hem efter min semester?

På grund av fågelinfluensa i bland annat Asien har EU-kommissionen beslutat om vissa skyddsåtgärder och restriktioner från de länder som är drabbade av fågelinfluensa. Skyddsåtgärderna kan variera beroende från vilket land produkterna eller fåglarna kommer.

Uppdaterad: 2020-07-30


4000