Tullverket

Frågor och svar om att handla livsmedel på din resa

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du handlar livsmedel i ett annat land och tar med dig det hem till Sverige.

Jag är på semester i Indien. Jag har ätit en jättegod maträtt som innehöll en korv gjord på kyckling. Nu undrar jag om jag får ta med mig ett kilo av denna korv till Sverige?

Du får inte ta med dig några kött- eller mejeriprodukter till Sverige från ett land utanför EU utan tillstånd från Jordbruksverket, med vissa undantag. Jordbruksverket beviljar generellt sett inga sådana tillstånd för privatpersoner. Ett av de få undantag som finns är modersmjölksersättning i pulverform.

Ta med eller beställa mat och drycker till Sverige som privatperson  (Jordbruksverket)

Jag ska resa till Holland. Hur mycket livsmedel får jag ta med mig hem till Sverige?

Eftersom du reser från ett annat EU-land till Sverige är det i princip fritt att ta med dig livsmedel för privat bruk.

Min syster ska resa till Thailand. Får hon ta med sig livsmedel hem till mig i Sverige?

Din syster får ta med sig livsmedel från Thailand om det är en gåva som värdemässigt inte går över beloppsgränsen på 5 000 kronor.

Tänk på att det inte får röra sig om kött- eller mejeriprodukter (djurprodukter), eftersom det är ett land utanför EU. Det är även förbjudet att ta in frukter och grönsaker från ett land utanför EU med vissa få undantag.

Ta med eller beställa mat och drycker till Sverige som privatperson  (Jordbruksverket)

Jag har tänkt starta företag för att importera färsk frukt från Libanon. Hur ska jag gå tillväga?

Om du ska importera livsmedel i kommersiellt syfte, alltså för yrkesmässig handel, ska du först och främst vara registrerade hos miljöförvaltningen eller motsvarande i din kommun. Du behöver också kontakta Livsmedelsverket för att få mer information om att importera frukt.

Importera livsmedel

Får jag ta med mig fågelprodukter från Asien när jag åker hem efter min semester?

På grund av fågelinfluensa i bland annat Asien har EU-kommissionen beslutat om vissa skyddsåtgärder och restriktioner från de länder som är drabbade av fågelinfluensa. Skyddsåtgärderna kan variera beroende från vilket land produkterna eller fåglarna kommer.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)