Tullverket

Frågor och svar om att handla vapen och farliga föremål på din resa

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du handlar vapen och farliga föremål i ett annat land och tar med dem till Sverige.

Jag ska åka till en vapenmässa i Frankrike och köpa ett gevär. Vilka regler gäller när jag kommer hem till Sverige?

Du behöver söka tillstånd eller innehavstillstånd (vapenlicens) från svensk polismyndighet. Om du redan innan du åker vet vilket vapen du ska köpa kan du söka vapenlicens för vapnet hos polismyndigheten på din bostadsort. I annat fall räcker det med ett tillstånd. Vidare behöver du ett överföringstillstånd för vapnet, som utfärdas av behörig myndighet i Frankrike.

När du passerar gränsen till Sverige ska du visa upp ditt nya vapen, vapenlicensen eller tillståndet och överföringstillståndet. Du ska också lämna in ett ifyllt exemplar av blanketten

730.1 Uppgift om införsel eller utförsel av skjutvapen för annat ändamål än tillfällig jakt eller tävling Pdf, 122.2 kB.

730.5 Uppgift om införsel eller utförsel av skjutvapen och ammunition för annat ändamål än tillfällig jakt och tävling (tilläggsblad) Pdf, 127.8 kB.

Jag ska åka till Belgien och köpa ett luftgevär. Behöver jag anmäla det till er när jag åker hem till Sverige?

Det beror på om vapnet kräver tillstånd eller inte. Du kan läsa mer om vilka luftvapen som kräver tillstånd under rubriken "Luft- och kolsyrevapen" ovan. Om vapnet kräver tillstånd måste du anmäla det till Tullverket. Om vapnet inte kräver tillstånd behöver du inte anmäla det till oss. Du måste vara över 18 år för att få ta in ett luftgevär till Sverige.

Jag ska åka till USA på semester och vet att man kan köpa tomhylsor och kulor billigt där. Är det okej eller måste jag ha något tillstånd för att ta med grejerna till Sverige?

Tomhylsor och kulor räknas inte som ammunition i vapenlagen. Därför kan du ta med dem till Sverige utan tillstånd. Tänk dock på att du inte kan ta med dig tändhattar hem utan tillstånd eller vapenlicens, eftersom tändhattar räknas som ammunition i vapenlagen.

Om du reser med kommersiellt flyg eller fartyg får du ta med dig varor till ett värde av 5 000 kronor till Sverige utan att betala några avgifter för dem. Om du reser på annat sätt är det avgiftsfria beloppet 3 500 kronor. I de här beloppen ingår alla varor, förutom alkohol och tobak, som du köper under resan.

Jag funderar på att köpa en replika från Tyskland. Får jag ta hem den till Sverige?

Ja, du får ta hem den. Du behöver inget tillstånd från svenska polismyndigheten för vapenrepliker, eller vapenattrapper, som har en konstruktion som innebär att en projektil aldrig kan skjutas ut ur vapnet.

Min dotter är i Thailand och vill ta med sig karatepinnar hem till Sverige. Går det bra?

För att få ta in karatepinnar till Sverige krävs tillstånd från svensk polismyndighet. Karatepinnar räknas som farliga föremål och regleras i Förordning (1990:415) om tillstånd till införsel av vissa farliga föremål.

Jag ska åka till Australien och dyka efter fisk. Jag tänkte passa på att köpa ett harpungevär. Får jag ta med mig det hem till Sverige?

För en del harpunvapen behöver du tillstånd från svenska polismyndigheten.

Harpunvapen kräver tillstånd om

  1. harpunen skjuts iväg med en gummikabel och avståndet mellan handtaget och bågens främsta del är längre än 50 cm
  2. vapnet har fler gummikablar än en
  3. harpunvapnets harpun drivs ut med explosiva ämnen, kolsyra, komprimerad luft eller spiralfjäder.

Jag ska resa runt i Asien och funderar på att köpa med mig en sabel eller ett svärd som souvenir. Får jag ta med mig det hem till Sverige?

Ja. Du behöver inget tillstånd från svenska polismyndigheten för att ta med dig ett svärd, sabel eller t ex machete. Dessa är inte farliga föremål enligt lagstiftningen.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)