Tullverket

Frågor och svar om att handla alkohol på din resa

Vi svarar på de vanligaste frågorna kring vad som gäller när du handlar alkohol i ett annat land och tar med dig det hem till Sverige.

Jag ska åka till Tyskland och undrar hur mycket sprit jag får ta med mig när jag kommer hem till Sverige?

Du får ta med dig den mängd alkohol som är för ditt eller din familjs personliga bruk.

Läs mer om hur mycket alkohol du får ta med dig hem till Sverige.

Hur mycket alkohol får jag ta med mig till Sverige om jag köpt den ombord på färjan mellan Finland och Sverige via Åland?

Du får ta med dig en begränsad mängd alkohol avgiftsfritt eftersom alkohol som säljs ombord på färjor som går via Åland inte är beskattad i EU. Åland är ett område utanför EU:s skatteområde. Tar du med dig mer alkohol än de begränsade mängderna ska du deklarera det till Tullverket och betala avgifter.

För att alkoholen ska bli avgiftsfri krävs dessutom att du varit utomlands i mer än 20 timmar.

Hur stor mängd du får ta med dig avgiftsfritt kan du läsa om under rubriken Ta med alkohol hem från ett land utanför EU, på sidan Handla alkohol på din resa.

Kan jag låta en vän eller bekant handla alkohol åt mig på sin resa till Danmark?

Ja, men då måste du betala svensk alkoholskatt för den alkoholen som din vän eller bekant köper till dig. Du registrerar dig som mottagare på förhand och betalar alkoholskatt till Skatteverket. Om du inte följer reglerna kan Tullverket omhänderta alkoholvarorna och inleda en skatteutredning. Om Tullverket omhändertar alkoholvaror kontaktar vi alltid dig via brev.

Läs mer på Skatteverkets webbplats

Varför får jag inte handla alkohol i taxfree-butiken när jag reser inom EU eller innan jag passerar tullen när jag kommer hem till Sverige igen?

"Taxfree" betyder skattefri. De så kallade taxfree-butikerna på till exempel Arlanda är en skattebutik och drivs inte av Systembolaget. Systembolaget har ensamrätt på att sälja alkohol i Sverige. Därför får taxfree-butikerna bara sälja skattefri alkohol till resenärer som lämnar EU.

Hur mycket alkohol får jag köpa taxfree på flyplanet från Italien?

Eftersom Italien är med i EU får du ta med dig den mängd alkohol som är för ditt eller din familjs personliga bruk. Däremot kan du inte handla skattefritt eller "taxfree" inom EU. Du kan bara handla skattefritt när du åker från ett land utanför EU. 

Läs mer om hur mycket alkohol du får ta med dig hem till Sverige.

Hur mycket sprit får jag handla taxfree på flygplanet när jag reser från Turkiet?

Eftersom Turkiet är ett land utanför EU, får du ta med dig 1 liter sprit eller 2 liter starkvin (inklusive mousserande vin), 4 liter vin och 16 liter starköl till Sverige utan att betala några avgifter. Du får säkert köpa mer alkohol än så, men om du vill ta med dig mer alkohol än den avgiftsfria mängden måste du betala tull, moms och eventuellt andra skatter.

Hur mycket sprit får jag ta med mig hem till Sverige när jag reser från Thailand?

Du får ta med dig 1 liter sprit eller 2 liter starkvin inklusive mousserande vin, 4 liter vin och 16 liter starköl utan att betala några avgifter.

Om du vill ta med dig alkohol utöver den avgiftsfria mängden, måste du betala tull, moms och eventuellt andra skatter för den. Du ska också anmäla den alkoholen till Tullverket genom att välja röd fil när du passerar gränsen.

Om jag reser från Thailand, och mellanlandar i Belgien, kan jag köpa med mig alkohol därifrån också?

Ja, det kan du göra. Men då måste du kunna visa kvitto på alkoholen du har köpt i Belgien.

Om jag vill ta med mig alkohol när jag reser till Thailand, hur mycket får jag ta med mig?

Vilka regler som gäller i andra länder kan tyvärr inte vi svara på. Vi rekommenderar dig att kontakta landets ambassad eller konsulat.

Sidan uppdaterades:

Vad är ändrat: Språklig justering

Vi tar tacksamt emot förbättringsförslag men kan tyvärr inte svara på några frågor här.

Har du en fråga kan du i stället kontakta oss.


4000
Spamskydd med captcha * (obligatorisk)